Дрейфуючі міни на Херсонщини є чутливими до детонації – сапери

Дрейфуючі міни на Херсонщини є чутливими до детонації – сапери

Міністерство оборони України попереджає про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів у зоні підтоплення Каховської ГЕС – у воді переміщуються міни та інші боєприпаси з затоплених окопів російських військових на лівобережжі Дніпра.

Про це розповіла проєктна менеджерка Асоціації саперів України Ірина Кустовська.

Перелік того, чим окупанти мінували територію — все, що ми тільки можемо уявити. Херсонська область сильно постраждала від фантазії наших ворогів, і там можна знайти практично всі відомі боєприпаси й вибухонебезпечні предмети. Небезпечними можуть бути не тільки міни, а й боєприпаси, патрони, снаряди, гранати, набої — все, що лежало в затоплених окопах на Лівобережжі. Ми не знаємо, як саме воно тепер може спрацювати, але розуміємо, певні вибухонебезпечні предмети можуть вибухати навіть через те, що їх переносять великі маси води. Зокрема, ті боєприпаси, які є чутливими, стають ще більш небезпечними, – каже Ірина Кустовська.

За її словами, хоч важкі протитранспортні міни не будуть плавати, а, скоріше, замулюватись, втім вони залишаються небезпечними.

Їхні деякі технічні характеристики можуть погіршуватися, відтак вони можуть ставати ще більш чутливішими, або спрацювати не так, як планувалося, коли їх розробляли. Тобто не факт, що якщо міна намокла, вона перетворилася просто на шмат вибухівки. Крім того, існують достатньо легкі вибухонебезпечні предмети, які можуть плавати на поверхні, – говорить Кустовська.

Якщо бачите вибухонебезпечний предмет, викликайте ДСНС.

Нагадаємо, На Херсонщині евакуйовано понад 2,1 тисячі людей

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next