З правобережної частини Херсонщини евакуйовано понад 3 000 осіб - Верещук

З правобережної частини Херсонщини евакуйовано понад 3 000 осіб - Верещук

Понад 3 000 осіб евакуйовані з населених пунктів правобережжя Херсонської області, ще 133 осіб удалося врятувати з тимчасово підконтрольної російським загарбникам території області на лівому березі.

Про це повідомила віцепрем'єрка-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Якщо ми кажемо про правий берег, то це (евакуйовано) більше трьох тисяч людей, - сказала Верещук.

За її словами, більшість людей залишається на Херсонщині, вони не хочуть їхати далеко від дому і чекають, коли спаде вода.

На запитання, скільки громадян евакуювали з лівого берега Херсонської області, який контролюють російські війська, Верещук відповіла: «133 людини вдалося евакуювати. Покидьки стріляють у спини нашим людям».

Вона додала, що ці люди проживають у спеціальних шелтерах, і рекомендувала людям виїхати на Закарпаття, де їм готові надати прихисток і допомогу.

Урядовець поінформувала, що евакуйовані громадяни мають статус ВПО і будуть отримувати відповідні виплати до кінця цього року.

За її словами, уряд спільно з міжнародними партнерами опрацьовує питання одноразових виплат. Крім того, діє програма «єВідновлення».

Верещук нагадала, що у вівторок на засіданні уряду прийнято розпорядження, яке передбачає, що органи місцевого самоврядування зобов’язані якнайшвидше створити комісії з фіксації завданих збитків.

Кожен населений пункт, кожна територіальна громада повинні мати відповідні комісії, які будуть фіксувати факт пошкодження і руйнування майна. Від цього залежить швидкість компенсації, яку отримають люди, і якість, - пояснила віцепрем’єрка.

Нагадаємо, Наслідки підриву Каховської ГЕС: збитки гідротехнічної меліорації вже сягнули понад 150 млрд гривень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next