10 з 19 ракет влучили по Одесі: деталі нічного обстрілу росіян

10 з 19 ракет влучили по Одесі: деталі нічного обстрілу росіян

У ніч проти 23 липня російські окупанти з Криму знову атакували крилатими й балістичними ракетами Одещину. Протиповітряна оборона ЗСУ знищила 9 повітряних цілей із 19-ти.

Про це повідомляє пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ.

Загалом противник застосував 19 ракет різних типів:

  • 5 крилатих «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Крим);
  • 3 крилаті ракети повітряного базування Х-22 – пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» – імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря);
  • 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (Крим).

В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил знищено 9 повітряних цілей:

  • 4 крилаті ракети морського базування «Калібр»;
  • 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К».

Сили протиповітряної оборони майже половину частину ракет збили, решта — завдала руйнувань портовій інфраструктурі, щонайменше шести житловим будинкам, в тому числі багатоквартирним, кафедральному собору так званої “Української православної церкви Московського патріархату”. У багатьох будівлях у місті пошкоджені фасади, дахи, вибиті вікна. Також зазнали пошкоджень дві пам’ятки архітектури. Відомо про одного загиблого і більш як 20 поранених людей, серед яких чотири дитини. 11 дорослих і троє дітей госпіталізовані.

Про це наслідки обстрілу повідомили в оперативному командуванні “Південь” та в міській раді Одеси.

Нова ракетна атака на Одесу

Після 17 липня, коли Росія заявила про вихід із “зернової угоди”, це вже четверта велика ракетна та дронова атака військ РФ на Одесу й Одещину за п’ять днів.

Як інформує пресслужба Командування Повітряних сил, у ніч на 23 липня Росія випустила по Одещині 19 ракет: п’ять крилатих “Онікс”, три ракети Х-22, чотири “Калібри”, п’ять ракет “Іскандер-К” та дві — “Іскандер-М”. Силам ППО вдалося збити дев’ять ракет — чотири “Калібри” та п’ять “Іскандер-К”.

РФ продовжує атакувати портову інфраструктуру Одеси, однак через похибки ракет типу Х-22 постраждали райони, прилеглі до порту, повідомила в ефірі національного телемарафону керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. Водночас є й влучання у приватному секторі у більш віддалених від порту районах, де немає жодних військових об’єктів.

Рівень загрози, який лунає від нашого ворога, щодо виборювання права продовжувати “зернову угоду” на своїх інтересах: треба розуміти, що повітряні атаки для південних регіонів залишаються небезпечними… Південні регіони продовжують бути під прицілом ворога, оскільки вони ще не вибороли те, за що починали боротьбу. … Вони хотіли перегляду “зернової угоди” на їхню користь, тобто, щоб прерогатива була за ними, господарювання у Чорному морі за ними й попутно послаблення санкцій, — прокоментувала речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Руйнування кафедрального храму “УПЦ МП”

Внаслідок нічної атаки армії РФ по Одесі зазнав значних пошкоджень Спасо-Преображенський кафедральний собор, повідомили в Одеській міськраді.

Клірик Одеської єпархії “УПЦ МП” архідиякон Андрій Пальчук на місці події розповів, що влучило у праву частину собору і пробило до мінус першого поверху. Будівля зазнала великих пошкоджень, всередині зайнялася пожежа.

“Руйнування колосальні. Половина собору лишилася без даху. Порушені центральні палі, фундамент. Вилетіли всі вікна, ліпнина. Була пожежа, загорілася частина, де у церкві продаються ікони та свічки. Після закінчення повітряної тривоги приїхали служби, ДСНС і все загасили”, — розповів Пальчук.

За його словами, всередині під час атаки перебували двоє людей – охоронець та семінарист.

Це наш охоронець Андрій Іванович, він живий, трошки контузило. І семінарист Михаїл, який знаходився на мінус третьому поверсі. Він тут ночував, тому що завтра зранку літургія. Він, слава Богу, живий і неушкоджений, — уточнив Пальчук.

Із-під завалів дістали Касперівську ікону Божої Матері, яку називають покровителькою Одеси від церкви “УПЦ МП”.

Спасо-Преображенський кафедральний собор (Московського патріархату) на Соборній площі, 3 був найбільшим православним храмом Одеси. Закладений у 1794-му, освячений 1808 року. До початку ХХ століття став головним храмом Новоросійської губернії. У 1936 році зруйнований більшовиками. Заново збудований у незалежній Україні на початку 2000-х років.

Після відновлення наново освячений: у 2002 році – нижній храм, у 2003-му – верхній храм. Освячував російський патріарх Кирил (Гундяєв).

Інші руйнування та жертви

Про ракетну атаку на Одесу і вибухи під час повітряної тривоги стало відомо невдовзі по першій годині ночі 23 липня.

У підсумку ОК “Південь” сповіщає про нові руйнування портової інфраструктури, руйнування і пошкодження щонайменше шести житлових будинків.

По місту утворено декілька вирв, є обриви електромереж, через що може бути ускладнено рух, імовірно буде змінено маршрут міського транспорту, — зазначили також в оперативному командуванні.

Удар по центру міста завданий попри те, що історичний центр Одеси включений до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, Україна стала власником «Сенс Банку»

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Неспокійна ніч: над Одесою ППО збили ракети окупантів Неспокійна ніч: над Одесою ППО збили ракети окупантів
У деяких районах міста пожежа.
Ракетний обстріл Одеси: що відомо станом на зараз Ракетний обстріл Одеси: що відомо станом на зараз
2 ракети вразили військовий об’єкт та 2 житлові будинки.
Loading...
Load next