Сили оборони Фінляндії будують секретні укріплення на кордоні з рф

Сили оборони Фінляндії будують секретні укріплення на кордоні з рф

Сили оборони Фінляндії укладають секретні угоди із приватними землевласниками, щоб будувати на кордоні з Росією фортифікаційні споруди та проводити військові навчання.

Перші угоди було підписано ще шість років тому, проте лише після початку війни в Україні робота у цьому напрямі почала швидко просуватися, пише видання Helsingin Sanomat.

Ставлення стало явно більш позитивним. Люди зрозуміли, про що йдеться у договорі землекористування, – зазначили у відділі боєздатності Сил оборони.

Перед укладанням угод фінська армія визначила ключові райони, де необхідно якнайшвидше звести укріплення. Самі договори засекречуються, а інформація про місцезнаходження фортифікацій має закритий характер. Відомо лише, що землі, де вони будуються, знаходяться у Східній Фінляндії.

Стандартний договір фінської армії із землевласниками розрахований на 20 років. Під час його підписання власнику ділянки належить одноразова виплата у розмірі 750 євро. Також виплачується по 4,8 тис євро за кожний гектар, який використовується для будівництва фортифікацій. Кінцева сума залежить від площі земельної ділянки.

Угода дає армії право зводити оборонні споруди, але так, щоб вони не завдавали шкоди нормальному використанню об'єкта нерухомості. При цьому не виключається вирубка дерев та кущів. Також протягом 14 днів на рік військові та прикордонники можуть проводити тренування на орендованій території.

Землевласники, які підписали договори, стурбовані переважно вирубуванням дерев для військового будівництва, а також тривалим періодом дії угоди.

Подібні договори потрібні для підготовки до потенційної кризи без запровадження надзвичайного стану, – пояснив глава відділу забезпечення готовності Сил оборони Фінляндії Саулі Хонгісто.

У вересні 2022 року прикордонна служба Фінляндії запропонувала поставити паркан на кордоні Росією. Будівництво розпочалося у лютому, а тестову ділянку завдовжки 3 км та вартістю 6 млн євро звели до вересня. На ньому фінська влада хоче перевірити, чи витримає паркан зимові морози, снігові навантаження або "можливе скупчення людей, які прибувають зі сходу". Загалом планується збудувати 200 км паркану, переважно в південно-східній частині країни.

Президент Фінляндії Саулі Ніїніст'о передбачив, що в майбутньому Гельсінкі виникнуть труднощі на кордоні з Росією.

Ми помічаємо, що наш кордон з Росією на диво мирний. Можливо, це через те, що вони перекинули свої війська в Україну. Безсумнівно, у майбутньому на нас чекають труднощі, – сказав Ніїніст'о.

За його словами, приводом для агресії Москви може бути членство Фінляндії до НАТО.

Нагадаємо, З 1 жовтня запрацює "Гаряча лінія" Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Жодних планів нападати на Україну у Росії не було і немає, - глава Ради РФ Жодних планів нападати на Україну у Росії не було і немає, - глава Ради РФ
Натомість в Україні, начебто, відбувається військове освоєння країнами НАТО.
Loading...
Load next