Глава Генштабу Польщі та начальник Оперативного командування армії подали у відставку

Глава Генштабу Польщі та начальник Оперативного командування армії подали у відставку

Начальник Генштабу ЗС Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач Оперативного командування польської армії генерал Томаш Пьотровський подали у відставку.

Rzeczpospolita неофіційно зазначило, що причинами відставки є незгода з інструментальним використанням армії політиками правлячої партії і персональний конфлікт з міністром національної оборони РП Маріушем Блащаком.

Підтверджую, що генерал Раймунд Анджейчак подав у відставку з посади начальника Генерального штабу в понеділок,- повідомила речник Генштабу ЗС Польщі Йоанна Клейшміт.

Вона додала, що генерал у рапорті не вказав причини таких дій.

Водночас речник Оперативного командування ЗС Польщі Яцек Горишевський підтвердив виданню Rzeczpospolita, що генерал Пьотровський також подав рапорт про відставку. Він відмовився назвати причини відставки генерала.

Як зазначило видання, рапорти обох генералів у понеділок подано до канцелярії президента РП Анджея Дуди.

За інформацією Rzeczpospolita, ці рішення польських топ-генералів викликані серією подій негативного характеру, що мали місце упродовж останнього часу. Зокрема, конфлікт почав наростати з травня цього року, коли міністр Блащак у зв'язку з інформацією про виявлення під Бидгощем російської ракети звинуватив у службовій халатності командувача Оперативного командування генерала Пьотровського і зажадав його відставки. Цю ініціативу міністра тоді не підтримав президент Анджей Дуда .

Іншою причиною, як пише видання, є інструментальне використання армії у виборчій кампанії на боці правлячої партії Право і Справедливість (PiS). Зокрема, у вересні міністр Блащак, який також балотується до парламенту, оприлюднив частину планів польського Генштабу з 2011 року щодо застосування польської армії у випадку агресії зі Сходу, які були до цього таємними. Це було використано у кампанії проти Громадянської платформи Дональда Туска, яка тоді перебувала при владі в Польщі. За інформацією Rzeczpospolita, міністр Блащак також вів виборчу агітацію, виступаючи на фоні армійських підозділів.

Нагадаємо, Польща передала своїм військовим базу відпочинку, яку відібрала у посольства рф

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next