Витік газу у балтійському трубопроводі: Фінляндія припускає "навмисний акт руйнування"

Витік газу у балтійському трубопроводі: Фінляндія припускає "навмисний акт руйнування"

Розслідування витоку з підводного газопроводу між Фінляндією та Естонією ще триває, проте фінська сторона вважає, що це був навмисний акт руйнування.

Про це повідомляє Bloomberg.

У вівторок уряд Фінляндії заявив, що знайшов пошкоджену ділянку газопроводу у фінських водах, а також виявив несправність у кабелі зв'язку з Естонією.

Остаточних висновків ще немає. Очікується, що офіційні особи нададуть більш детальну інформацію про розслідування трохи пізніше.

Витік у газопроводі відродив занепокоєння щодо вразливості підводної інфраструктури після вибухів на сусідніх трубопроводах "Північний потік" з Росії до Німеччини минулого року.

Після цих атак члени Організації Північноатлантичного договору посилили моніторинг за допомогою супутників, літаків, кораблів і підводних човнів, причому об'єкти у Північному та Балтійському морях вважаються одними з найбільш чутливих.

Що стосується газу, Європу чекає безпечна зима. Однак це залежить від цілісності її трубопроводів та інфраструктури, - заявила Сімоне Тальяп'єтра, старший науковий співробітник аналітичного центру Bruegel в Брюсселі.

Росія припинила постачання газу до Фінляндії в травні 2022 року, приблизно через тиждень після того, як країна заявила, що подасть заявку на членство в НАТО у відповідь на війну, яку РФ розпочала в Україні. Фінляндія також відмовилася платити за газ у рублях, а згодом вирішила взагалі припинити закупівлю російського палива. Тепер Фінляндія приєдналася до оборонного альянсу.

Нагадаємо, Росіяни активізувалися і посилили обстріли на Таврійському напрямку - Сили оборони

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Молдові ввели надзвичайний стан на 60 днів через борги "Газпрому" У Молдові ввели надзвичайний стан на 60 днів через борги "Газпрому"
Після введення НС, влада дозволить відстрочити оплату ПДВ з боку «Молдовагаз», а також виплатить в аванс компенсації населенню за січень, лютий та березень. 
Loading...
Load next