Ексголову ОТГ викрито на організації схеми незаконної передачі в оренду радіаційно небезпечних земель Житомирщини (ВІДЕО)

Ексголову ОТГ викрито на організації схеми незаконної передачі в оренду радіаційно небезпечних земель Житомирщини (ВІДЕО)

За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру колишньому селищному голові однієї з об’єднаних територіальних громад Житомирської області, який на даний час є депутатом районної ради.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Також повідомлено про підозру землевпоряднику селищної ради та трьом директорам приватних підприємств. Їм інкриміновано самовільне зайняття земельних ділянок та зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 197-1, ч. 2 ст. 364 КК України).

За даними слідства, у 2020 році селищний голова ОТГ у змові із землевпорядником та спільно з директорами трьох підприємств, діючи в їх інтересах, розробили злочинну схему для самовільного зайняття радіаційно небезпечних земельних ділянок.

Усі підозрювані достовірно знали, що ці землі належать до зони безумовного (обов’язкового) відселення та можуть передаватись у користування виключно за рішенням Кабінету Міністрів України.

Для надання злочинним діям вигляду легальності голова ОТГ укладав попередні договори оренди землі та підписував акти прийому-передачі. Загальна площа незаконно переданих фермерам «чорнобильських» земель склала 2 900 га.

Підприємці вирощували сільгоспкультури, збирали урожай та продавали. Пшениця без проведення дозиметричного контролю постачалась на хлібокомбінати по всій Україні. На кожен факт передачі радіаційно небезпечних земель в оренду прокурори реагували та зверталися до суду з позовами про їх скасування.

Тоді підозрювані складали документи, що вказували на нібито розірвання договорів оренди на момент судового розгляду справи та після ухвалення рішень суду, надалі – повторно їх укладали для збору врожаю.

Завдані державі збитки лише у 2020 році – 37,5 млн грн. У рамках слідства перевіряються обставини незаконної передачі земель протягом 2021 року.

Нагадаємо, Через війну близько 20% українських земель непридатні до використання - Мінагрополітики

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Спецоперація "Павутина": в Україні викрили 23 особи, які створювали та продавали порноконтент за участі дітей (фото) Спецоперація "Павутина": в Україні викрили 23 особи, які створювали та продавали порноконтент за участі дітей (фото)
У Черкасах до зйомок таких відео матір залучила своїх малих доньок.
Поліція ліквідувала чергове наркоугруповання Поліція ліквідувала чергове наркоугруповання
На Житомирщині припинено роботу двох лабораторій з виготовлення амфетаміну.
Loading...
Load next