Понад 200 евакуаційних рейсів організовано для постраждалих від війни - МОЗ

Понад 200 евакуаційних рейсів організовано для постраждалих від війни - МОЗ

Понад 200 евакуаційних рейсів організовано для постраждалих від війни українців за час повномасштабної війни.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

З квітня 2022 року та до цього часу тривають евакуаційні рейси, організовані МОЗ у співпраці з Єврокомісією та партнерами. Такі медичні евакуації до європейських клінік відбуваються щотижня. Їх організовують для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування й реабілітації. Для пацієнтів медична евакуація та подальше лікування за кордоном є безоплатним. Загалом вже було організовано 201 медичну евакуацію, - йдеться у повідомленні.

В МОЗ наголосили, що через постійні атаки та пошкоджену інфраструктуру, а також ведення активних бойових дій на окремих територіях України лікувати таких пацієнтів складно, а інколи просто неможливо. Тому постраждалих громадян транспортують до клінік Євросоюзу для лікування та/або реабілітації.

Кожен випадок евакуації є індивідуальним та розглядається окремо. Сама підготовка медевакуації пацієнта зазвичай триває від 3-4 днів до 2 тижнів, МОЗ забезпечує комунікацію з клініками та міжнародними партнерами.

Зокрема, спочатку МОЗ подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити їм необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі.

На сьогодні вже понад 30 країн-партнерок прийняли українців на лікування, зокрема Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди та інші.

Крім того, МОЗ завдяки партнерству з КНП «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» (Львів), БФ «Таблеточки», St. Jude Childrenʼs Research Hospital (Мемфіс, США), урядом Польщі та інших країн у межах реалізації програми SAFER Ukraine забезпечують медичну евакуацію українських дітей з онкологічними та онкогематологічними хворобами на лікування до країн Європи, США та Канади.

З початку війни через регулярні конвої вивезено на високоспеціалізоване лікування за кордоном понад 700 українських дітей з онкологічними захворюваннями, травмами та хронічними захворюваннями.

Загалом від початку війни у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії за підтримки ВООЗ, уряду Польщі та багатьох міжнародних партнерів вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом з різних міст України до закордонних клінік понад 4 100 українців.

Нагадаємо, Угорщина вимагає від Болгарії скасувати податок на транзит російського газу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next