У Литві проведуть реформу призову до армії

У Литві проведуть реформу призову до армії

Парламент Литви попередньо підтримав запропоновану Міністерством оборони реформу призову до Збройних сил країни.

Про це повідомляє LRT.

Тепер законопроєкт розглянуть парламентські комітети, а депутати знову проголосують за нього під час весняної сесії.

Згідно з новою моделлю призовний вік буде встановлений на рівні 18–21 року, замість нинішніх 18–23 років. Навчання у вищих навчальних закладах не буде розглядатися як причина для відстрочки військової служби.

Студенти вищих навчальних закладів будуть зобов'язані проходити службу або на курсах підготовки молодших командирів, або у складі Добровольчих сил національної оборони, поєднуючи її з навчанням.

Вони також можуть призупинити навчання й проходити військову службу у звичайному режимі. Реформа також передбачає скорочення терміну служби з дев'яти до шести місяців для деяких призовників.

Зміни спрямовані й на надання можливості тим, хто хоче служити, але за станом здоров'я не може проходити строкову військову службу. Вони повинні будуть заявити про своє бажання служити, а тривалість і форму служби визначатиме міністр оборони.

Крім того, пропонують збільшити тривалість альтернативної служби з 10 до 12 місяців. Добровольці зможуть служити у віці від 18 до 38 років, як і раніше. За оцінками армії, щороку до 7 тисяч юнаків закінчують школу в Литві й придатні до служби.

Про плани реформування призову в Литві було оголошено в лютому цього року.

Нагадаємо, У NASA завдяки супутниковим знімкам з'ясували, скільки врожаю могли вкрасти окупанти в Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next