Україна заборгувала 44,9 млн грн видавцям: Інститут книги звернувся до Мінфіну

Україна заборгувала 44,9 млн грн видавцям: Інститут книги звернувся до Мінфіну

Український інститут книги заявив, що держава заборгувала 44,9 млн грн учасникам програм щодо підтримки видавничої справи та популяризації української літератури у світі.

Про це йдеться в зверненні Українського інституту книги.

Український інститут книги звернувся до міністра фінансів та голови державної казначейської служби України щодо заборгованості держави за різними програмами УІК, у яких брали участь українські та іноземні видавці. Загальна сума боргу за програмами, які були реалізовані з метою підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі, становить 44,9 млн грн.

Ця сума включає заборгованість перед учасниками мистецького конкурсу проєктів, що спрямовані на випуск книжок за встановленими тематичними пріоритетами, — 33,13 млн грн; борг перед виконавцями проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання — 1,79 млн грн; борг перед учасниками програми підтримки перекладів — 10,01 млн грн.

Гроші не отримали не лише українські видавці. Так, є заборгованість і перед  іноземними видавцями, які вклали власні кошти у видання українських книжок.

Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними. Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном в наступних роках. До того ж переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі, - наголосили в УІК.

У зверненні додали, що, попри повномасштабне вторгнення, українські й іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру й книговидання зокрема. 

Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера. Сподіваємося на швидке та результативне рішення, - додали в УІК.

Нагадаємо, Політику у відносинах із Польщею перезавантажувати не треба - Кулеба

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
”Борг Януковича”: у Лондоні завершилось слухання ”Борг Януковича”: у Лондоні завершилось слухання
Тепер інстанція має закінчити роботу над підготовкою рішення та перейти до його винесення.
Державний борг України зменшився на 40 мільярдів Державний борг України зменшився на 40 мільярдів
Державний борг станом на кінець вересня склав 2 168,82 млрд грн, з яких 45,5% складає державний внутрішній борг (ОВДП), а 54,5% - державний зовнішній борг.
Loading...
Load next