Запорізька АЕС забезпечена резервним електропостачанням - МАГАТЕ

Запорізька АЕС забезпечена резервним електропостачанням - МАГАТЕ

Запорізька АЕС вжила заходів для забезпечення постачання резервної електроенергії на випадок втрати основної зовнішньої лінії електропередач, як це неодноразово траплялося за час повномасштабної війни.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Після відключення єдиної лінії у 750 кВ, яка залишилася на ЗАЕС, станція все ще може мати доступ до електроенергії з-за своїх меж через резервну лінію 330 кВ, якщо та залишається підключеною до енергосистеми. Проте з середини 2023 року, щоб працювати, ця лінія потребує ручного втручання.

Також МЕГАТЕ повідомили, що на станції провели роботи на резервних електричних трансформаторах, і два з трьох зараз працюють, і один із цих двох постійно підключений до резервних ліній електропередач на майданчику всіх шести реакторних блоків.

Це означає, що якщо основне електропостачання через розподільчий щит 750 кВ буде втрачено, резервна лінія автоматично зможе забезпечити електропостачання станції без ручного, а отже, запізнілого втручання, за умови, що вона залишатиметься в робочому стані, - сказав Гроссі.

П'ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодної зупинки, а четвертий енергоблок перебуває в стані гарячої зупинки для виробництва пари і тепла, в тому числі для міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції.

Зазначається, що експерти МАГАТЕ досі не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і протягом останніх двох тижнів їх не допускають до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6, де знаходиться активна зона реактора та відпрацьоване паливо.

Крім того, загарбники обмежують доступ МАГАТЕ до деяких частин машинного залу ЗАЕС, зокрема до зон реакторних установок 3, 4 і 6 енергоблоків. Експерти МАГАТЕ все ще очікують на запланований доступ на дахи реакторів, який не відбувся 19 грудня через посилання загарбників на "міркування безпеки".

Під час обходу приміщень системи безпеки енергоблока №6 22 грудня експерти МАГАТЕ помітили відкладення борної кислоти на клапанах, насосі та на підлозі кількох приміщень у будівлі захисного контуру. На станції повідомили, що джерелом витоку є один з резервуарів для зберігання борної кислоти, і що, зважаючи на невеликий обсяг витоку, його не планується ліквідовувати негайно, а скоріше в рамках планового технічного обслуговування системи.

Нагадаємо, Росія хоче виснажити запаси ракет Patriot - Business insider

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next