Повномасштабне вторгнення рф в Україну: експорт ЄС до рф впав до 37%

Повномасштабне вторгнення рф в Україну: експорт ЄС до рф впав до 37%

Після початку повномасштабної військової агресії Росії проти України на початку 2022 року експорт Європейського Союзу до РФ впав до 37% від довоєнного рівня.

Про це свідчать дані Мюнхенського інституту економічних досліджень Ifo, повідомляє Spiegel.

Усе ще великий обсяг експорту до Росії є наслідком того, що лише 32% всіх товарів з ЄС підпадають під санкції.

Щодо предметів розкоші, наприклад, санкціями є експорт шампанського до Росії, але не Prosecco, - сказала заступниця керівника Центру зовнішньої торгівлі Ifo Феодора Теті.

Водночас у РФ через треті країни можуть поставляти багато товарів, які знаходяться під санкціями ЄС.

Згідно з даними Ifo, через експортні обмеження ЄС та інших країн Заходу в Росії, у порівнянні з довоєнним періодом, немає близько третини санкційних товарів.

Для Росії Китай є найважливішою альтернативною країною походження санкційної продукції: 61% цих товарів надходить із Китаю, - йдеться в матеріалі. У 2021 році частка становила 35%.

З Туреччини до Росії надходить 13% підсанкційних товарів Заходу, коли у 2021 році було трішки менше 3%.

Також РФ отримує невелику частку з Вірменії - близько 1%. Зазначено, що за цей же період експорт з ЄС до Вірменії подвоївся.

У випадку з Китаєм збільшення експорту до Росії можна принаймні частково пояснити зростанням внутрішнього виробництва. Однак у випадку Туреччини та Вірменії раптове і різке збільшення експорту до Росії викликає підозри в ухилянні від санкцій, – додала Теті.

Відповідно до останніх даних Федерального статистичного відомства, німецький експорт до РФ у листопаді 2023 року зменшився приблизно на 38% - до близько €0,8 млрд. Відповідно, тоді ж Росія посіла 16 місце серед найважливіших країн призначення експорту Німеччини за межами ЄС. У лютому 2022 року, до початку повномасштабного вторгнення в Україну, держава була на 5 місці.

Нагадаємо, На Одещині впав вітрогенератор

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Обсяги зростають: Україна посіла четверте місце за поставками агропродукції до ЄС Обсяги зростають: Україна посіла четверте місце за поставками агропродукції до ЄС
Зріс також обсяг сільськогосподарських товарів, які Україна ввозила з країн ЄС.
Більше 20 підроблених паспортів України та Євросоюзу віз чоловік у Росію Більше 20 підроблених паспортів України та Євросоюзу віз чоловік у Росію
Громадянин Молдови намагався провезти 20 підроблених документів України, Великої Британії та країн ЄС. Далі їх мали доставити у Росію.
Loading...
Load next