Австралія відхилила запит України щодо гелікоптерів Taipan, які йдуть на утилізацію

Австралія відхилила запит України щодо гелікоптерів Taipan, які йдуть на утилізацію

Федеральний уряд Австралії офіційно відмовився передати Україні зняті з експлуатації гелікоптери Taipan, оскільки рішення про їх утилізацію було ухвалено раніше, ніж надійшов відповідний запит.

Про це повідомляє ABC.

45 гелікоптерів Taipan MRH-90 було знято з експлуатації минулого року після катастрофи у Квінсленді, внаслідок якої під час навчань загинули чотири військовослужбовці.

Міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой заявив, що на цей час країна не має гелікоптерів такого типу, які перебувають у «льотному стані». За його словами, міністерство оборони співпрацювало з Airbus і Helicopter Industries НАТО щодо потенційного покупця вертольотів. Однак зацікавленість у купівлі «була нульовою», після чого було прийнято рішення розібрати їх і продати на запчастини.

Конрой сказав, що австралійський уряд отримав запит про передачу Taipan від України незадовго до Різдва минулого року.

 Цей запит надійшов через три місяці після початку стратегії утилізації… через три місяці після припинення технічного обслуговування цих гелікоптерів, ‒ уточнив міністр.

Він наголосив, що уряд шукатиме інші способи продовжувати надавати підтримку Україні. Своєю чергою генерал-майор армії у відставці Мік Раян назвав це рішенням «скандальним».

Поспішати поховати придатні для використання вертольоти, а не передати їх нації, яка бореться за своє життя, ‒ це ганьба, ‒ наголосив він.

Нагадаємо, НАТО організує навчання за участі 90 тисяч солдатів за сценарієм нападу РФ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next