Страта в'язня у США за допомогою азоту: Європейський Союз засудив

Страта в'язня у США за допомогою азоту:  Європейський Союз засудив

Європейський Союз засудив застосування у США смертної кари із використанням азоту.

Про це йдеться у заяві речника ЄС.

Європейський Союз глибоко шкодує з приводу вчорашньої страти Кеннета Юджина Сміта в штаті Алабама. ЄС рішуче виступає проти смертної кари в усі часи і за будь-яких обставин, — йдеться в заяві ЄС.

Зазначається, що смертна кара є порушенням права на життя і остаточним запереченням людської гідності. Як заявив речник, “смертна кара не діє як стримуючий фактор для злочинності і є найвищою мірою покарання, яка робить помилки правосуддя незворотними”. У ЄС також відзначили, що станом на зараз  з камери смертників у Сполучених Штатах були виправдані 196 невинних людей.

У ЄС відзначили, що страта здійснювалася шляхом примусу засудженого дихати чистим азотом, позбавляючи його кисню, необхідного для підтримки життєдіяльності організму, що призводило до азотної гіпоксії — цей метод страти був застосований в США вперше.

На думку провідних експертів, цей метод є особливо жорстоким і незвичайним покаранням, на додаток до того, що до ув'язненого вже була застосована невдала спроба страти в листопаді 2022 року, — йдеться у заяві речника ЄС.

Він додав, що ЄС продовжує закликати до повсюдного скасування смертної кари. У цьому контексті ЄС вітає той факт, що 29 штатів США або скасували смертну кару, або запровадили мораторій на виконання смертних вироків. Водночас у ЄС стурбовані тим, що минулого року у США зросла кількість страт. 24 людини були страчені в п'яти штатах, незважаючи на стійке загальне зниження застосування смертної кари в США з 2020 року.

Ми закликаємо держави, які зберігають смертну кару, запровадити мораторій і рухатися до її скасування, відповідно до загальносвітової тенденції, — заявили в ЄС.

Що відомо про страту азотом в Алабамі у США

В американському штаті Алабама стратили засудженого вбивцю Кеннета Сміта шляхом вдихання азоту. Це перша страта в США за допомогою такого методу. Штат назвав такий спосіб страти "найбільш безболісним і гуманним методом страти, відомим людству".

У момент страти людині на обличчя надягають маску, в яку подають газ азот, щоб вона не могла дихати киснем (азот складає 78% повітря, але при вдиханні з киснем він нешкідливий). У результаті людина вмирає від нестачі кисню.

Сміт, засуджений за замовне вбивство у 1988 році, був рідкісним в'язнем, який вже пережив одну спробу страти. У листопаді 2022 року офіційні особи Алабами скасували його страту за допомогою смертельної ін’єкції після того, як годинами намагалися вставити голку для внутрішньовенного введення в його тіло.

Нагадаємо, На ЗАЕС спливає термін експлуатації палива в реакторах

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next