Бундестаг схвалив бюджет-2024: заклали майже €8 млрд для України

Бундестаг схвалив бюджет-2024: заклали майже €8 млрд для України

Нижня палата німецького парламенту, Бундестаг, 2 лютого із понад місячною затримкою проголосувала за бюджет на 2024 рік із жорсткими борговими обмеженнями й скасуванням сільськогосподарських субсидій, проти чого виступали фермери.

Про це повідомляє AFP.

Бюджет Німеччини на 2024 рік ухвалили 388 голосами "за" і 279 голосами "проти". Він становитиме 477 мільярдів євро, з яких 39 мільярдів євро припадають на запозичення.

Таким чином, ФРН повертається до конституційно закріпленої практики "боргового гальма", яке не дозволяє державі позичати більше 0,35% річного ВВП. Механізм призупинили у 2020 році на тлі пандемії COVID-19 і пізніше продовжили через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Бюджет передбачає вищий податок на квитки на пасажирські рейси, зміни до соціальних виплат, а також скорочення сільськогосподарських субсидій – зокрема поетапне скасування податкових пільг на дизельне пальне для фермерів, що викликало обурення останніх.

Водночас у документі закладені майже 8 мільярдів євро військової допомоги Україні, оголошені ще минулого року.

Верхня палата парламенту ФРН – Бундесрат – ще не схвалила поетапне скасування пільг на дизельне паливо для сільськогосподарської техніки. Відповідне голосування очікується 22 березня.

Ситуація з ухваленням бюджету Німеччини перетворилась у хаос після листопадового рішення Конституційного суду, який постановив, що Берлін не може перенаправити 60 мільярдів євро невикористаних коштів від пандемії COVID на кліматичні проєкти.

Нагадаємо, В Україні запускають сертифікацію операторів протимінної діяльності

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next