Незаконній легалізації 2 млрд євро: у Латвії, Литви та Італії провели спецоперацію

Незаконній легалізації 2 млрд євро: у Латвії, Литви та Італії провели спецоперацію

Правоохоронні органи Латвії, Литви та Італії під час міжнародної операції заарештували двох осіб, підозрюваних у незаконній легалізації 2 млрд євро через фінансову установу, яка раніше працювала в Литві.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на Генеральну прокуратуру Латвії.

За даними відомства, двоє головних затриманих підозрюються у тому, що з 2017 року незаконно легалізували близько 2 млрд євро через глобальну мережу підставних компаній. Згадані особи, ймовірно, надавали інтернет-послуги з легалізації незаконно отриманих грошей.

Ще одного підозрюваного, лідера іншої організованої злочинної групи, заарештували в Італії під час цієї ж операції. Інформація правоохоронних органів дає підстави підозрювати, що цей підозрюваний міг обманним шляхом отримати 15 млн євро державних коштів від владних структур Італії.

Передбачається, що ці кошти були легалізовані через ту саму мережу підставних компаній, пов'язаних із фінансовою установою, яка раніше працювала в Литві. За даними прокуратури, фінансові та правоохоронні органи Литви закрили діяльність цієї установи електронних платежів у 2022 році. Було відкликано банківську ліцензію та розпочато процедуру банкрутства за недотримання правил попередження відмивання грошей.

Є підозри, що ця фінансова установа пропонувала послуги з легалізації отриманих злочинним шляхом коштів тисячам злочинців у Європейському Союзі шляхом проведення фіктивних фінансових операцій через мережу підставних компаній.

Підприємство рекламувало свої нібито консультаційні послуги в інтернеті і було створено в Литві в 2016 році, ймовірно, членами італійської організованої злочинної групи. Фінансову установу очолювали двоє основних підозрюваних, громадяни Італії, які проживали у Литві та Латвії.

Таким чином, члени організованої злочинної групи незаконно легалізували доходи від різних злочинних діянь, включаючи ухилення від сплати податків, шахрайство в електронному просторі та торгівлю наркотичними та психотропними речовинами.

За даними прокуратури, частину коштів, отриманих у результаті злочинної діяльності, було інвестовано у Латвії та Литві шляхом придбання нерухомості та транспортних засобів.

У міжнародній операції взяли участь близько 250 правоохоронців Литви, Італії та Латвії. Загалом було заарештовано семеро людей, 11 підозрюваних поміщено під домашній арешт, проведено 55 обшуків, заморожено активи на суму 11,5 млн євро.

Понад 3 млн євро незаконно привласнених державних коштів, заарештованих за ініціативою литовських прокурорів, повернули Італійській державі.

Під час міжнародної операції правоохоронні органи Литви, Італії та Латвії координували свої дії та взаємодіяли зі співробітниками Євроюсту та Європолу.

Нагадаємо, Українці на ТОТ зможуть оформити тимчасове посвідчення громадянина України за заявою членів сімʼї

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next