Литва звірить дані щодо імпорту українського зерна

Литва звірить дані щодо імпорту українського зерна

Литва серйозно ставиться до планів польських фермерів перекрити дорогу на литовсько-польському кордоні і хоче перевірити, чи збігаються її дані про імпорт українського зерна з даними з українсько-польського кордону.

Про це заявив міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас, його слова наводить LRT.

Вчора ми домовилися з польським міністром про дві речі. Тепер у нас є прямий канал для обміну інформацією про те, що відбувається, і друга річ – ми додатково попросили дані з українсько-польського кордону, щоб допомогти нам з'ясувати кількість задекларованих вантажів до Литви, і ми порівняємо її з нашими даними, – сказав Навіцкас в інтерв'ю радіо LRT у вівторок.

За його словами, підозри, що українське зерно, яке надходить з Польщі до Литви, повертається назад або переробляється і знову експортується як литовська продукція, видаються безпідставними.

Якщо звести всю тему до так званої "зернової каруселі", в якій звинувачують Литву, то… мали б бути ознаки, а ми не бачимо цих ознак ні з нашого боку, ні з польського, – сказав міністр.

За його словами, контрабанда зерна та фальсифікація документів є невигідною, оскільки ризик є високим, а співвідношення обсяг/ціна – низьким.

Він також звернув увагу на те, що з початком війни в Україні частина російської сільськогосподарської продукції була заміщена українською.

Те, що є українські перевізники, не означає, що вони перебувають тут нелегально. Зрозуміло, що з моменту вторгнення збільшився потік українських вантажів, тому що змінилися умови, – сказав міністр.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби відбулось 86 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next