Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ повернути Запорізьку АЕС до контролю України

Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ повернути Запорізьку АЕС до контролю України

В РФ проігнорували резолюцію Міжнародної агенції з атомної енергії з вимогою негайно повернути Запорізьку АЕС під контроль України.

У повідомленні МЗС РФ заявили, що “будь-які резолюції, а також заяви офіційних осіб та міжнародних організацій, які закликають до повернення ЗАЕС Україні або встановлення над нею міжнародного контролю, розглядаються як спроба зазіхання на суверенітет та територіальну цілісність Росії”, пише DW.

Щобільше, у заяві стверджується, що РФ й надалі посилюватиме “захист” тимчасово окупованої ЗАЕС та Енергодару.

Рада керуючих МАГАТЕ підтримала резолюцію з вимогою до РФ більшістю голосів 7 березня.

Документ зокрема закликає Росію до термінового виведення з території ЗАЕС всього несанкціонованого персоналу, включаючи військових, і до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України, — повідомило Міністерство енергетики України.

У документі також висловлено серйозне занепокоєння нестабільним станом ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС. Особливо, як зазначається, це стосується відсутності кваліфікованого персоналу на майданчику, прогалин у проведенні планово-попереджувальних робіт, уразливості систем водопостачання та електропостачання, а також встановлення протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім периметром ЗАЕС.

Станом на сьогодні це вже четверта резолюція Ради керуючих МАГАТЕ, де засуджуються дії Росії проти українських ядерних об’єктів. За даними МАГАТЕ, за минулі 18 місяців ЗАЕС вісім разів відключалася від зовнішнього електропостачання та працювала користуючись з аварійних дизель-генераторів.

Російські війська захопили найбільшу атомну електростанцію в Європі Запорізьку АЕС 4 березня 2022 року.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби зафіксовано 70 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
"Загроза ядерній безпеці відсутня": головні заяви на Засіданні Радбезу ООН щодо ЗАЕС "Загроза ядерній безпеці відсутня": головні заяви на Засіданні Радбезу ООН щодо ЗАЕС
Натомість у Дердепі США заявили, що саме Росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС.
Loading...
Load next