Росія планує посилити депортацію українських дітей - ISW

Росія планує посилити депортацію українських дітей - ISW

Російська влада готується активізувати незаконну депортацію українських дітей протягом літа, що ще більше посилить російську кампанію геноциду в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається, так званий глава «ЛНР» Леонід Пасічник 27 травня заявив, що регіони РФ «приймуть» понад 12 тисяч дітей з тимчасово окупованої Луганської області протягом 2024 року. За його словами, російська програма «Корисні канікули» профінансує поїздку для 40 тисяч дітей з окупованої України, які «відвідають» Росію для участі в літніх таборах та освітніх заходах.

Пасічник також повідомив, що літні дитячі табори в тимчасово окупованому Криму та на території Росії готуються «прийняти» понад 600 дітей з окупованої України протягом літа, включаючи літній табір «Океан» у Владивостоці (РФ).

Окупаційне «міністерство праці» на Херсонщині також оголосило, що діти з окупованої території області поїдуть у табір «Океан» для участі в «освітній, спортивній та культурній програмі».

Окупаційний «голова адміністрації» Херсонської області Андрій Алєксєєнко повідомив 27 травня, що 575 дітей відвідають тритижневі літні табори в окупованому Криму та республіці Адигея.

Так зване міністерство освіти і науки «ЛНР» анонсувало, що невстановлена кількість підлітків з окупованої частини Луганської області відвідає військово-патріотичний спортивний табір «Авангард» у Волгоградській області (РФ). Там діти проходитимуть «підготовку з військово-інженерної справи, тактики, пожежної справи, парашутного спорту, зв'язку, основ національної безпеки, експлуатації безпілотників і тактичної медицини».

Попри зусилля Росії представити літні табори для українських дітей як тимчасові рекреаційні та освітні заходи, вони є фундаментальною складовою її кампанії з депортації українців. Насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу є визнаним актом геноциду, і тому багатоаспектні схеми Росії з депортації українських дітей до Росії можуть бути класифіковані як акти геноциду, - наголошується у звіті ISW.

Зазначається, що українські діти, які були депортовані до Росії на такі «канікули» чи в «літні табори», стикаються з програмами русифікації, спрямованими на ізоляцію від своїх українських родин, мови, культури та історії.

Російська влада, ймовірно, посилюватиме депортацію протягом усього літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, незважаючи на зусилля Росії замаскувати їх під тимчасові та позитивні освітні можливості, - наголошують аналітики ISW.

Нагадаємо, Німеччина відправила нову партію допомоги українським енергетикам

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next