В Ірані визначили кандидатів у президенти: деталі

В Ірані визначили кандидатів у президенти: деталі

Рада опікунів Ірану у неділю визначила шістьох кандидатів, яким буде дозволено брати участь у президентських виборах 28 червня після загибелі Ібрагіма Раїсі.

Про це повідомляє AP.

Найбільш відомим серед шістьох кандидатів є спікер парламенту Ірану 62-річний Мохаммад Бакер Калібаф. Він раніше був мером іранської столиці Тегерана та має тісні зв’язки з Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР).

Проте багато хто пам’ятає Калібафа як генерала КВІР, який брав участь у жорстоких репресіях проти студентів іранського університету в 1999 році.

За даними ЗМІ, він також наказував використовувати вогнепальну зброю проти студентів у 2003 році, коли обіймав посаду начальника поліції країни.

Сам Калібаф невдало балотувався в президенти Ірану в 2005 і 2013 роках. Він також вийшов з президентської кампанії 2017 року, щоб підтримати Раїсі, який тоді вперше балотувався і врешті-решт не був обраний.

Зазначається, що Рада опікунів вже вдруге дискваліфікувала колишнього президента Махмуда Ахмадінежада від участі у виборах. Його запам’ятали за криваве придушення протестів у 2009 році та за те, що він ставив під сумнів Голокост. 

Нагадаємо, Снаряди для України: до чеської ініціативи можуть долучитися ще кілька країн

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next