МАГАТЕ роками підтримувало дослідників ядерної енергетики із Ірану та відправляло їх на навчання до РФ, - Bild

МАГАТЕ роками підтримувало дослідників ядерної енергетики із Ірану та відправляло їх на навчання до РФ, - Bild

Міжнародне агентство з атомної енергії упродовж років підтримувало дослідників у сфері ядерної енергетики з Ірану та відправляло їх на навчання до Росії.

Про це повідомляє Bild із посиланням на конфіденційні файли з ядерної програми Ірану.

Зокрема зазначається, що МАГАТЕ, яке входить до системи ООН, минулого тижня заявило, що Іран розширив свою ядерну програму. Проте саме МАГАТЕ роками надавало пітримку іранським дослідникам і відправляло їх на навчання в Росію. Крім того, агентство навіть надавало фінансову підтримку у цій області. 

Згідно із документами, які опинилися у Bild, МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який знаходиться у санкційному списку США з 2020 року та вважається одним із "натхненників" розробки іранської атомної бомби. 

Згідно з внутрішнім електронним листуванням, МАГАТЕ заплатимо Карімі, а оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою. 

Також зазначається, що після того, як у 2018 році американці вийшли із ядерної угоди з Іраном та зробили жорсткішими санкції проти Тегерану, Іран припинив дотримуватись правил та обмежив зовнішній контроль. А МАГАТЕ своєю чергою запустило програми фінансування іранської ядерної науки. 

У кінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало ціль проєкту IRA2018001 в консультації з іранцями: "Діяльність буде направлена на підвищення кваліфікації та знань вчених та покращення апаратної та програмної інфраструктури, що буде сприяти покращенню роботи та використання дослідницьких реакторів, - йдеться у повідомленні.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби потрібен або збагачений на 90% уран, або плутоній.

Крім того, зазначають, що МАГАТЕ фінансувало багато програм навчання учених із Тегерану в Росії: згідно з наявними даними, відібрані експерти інколи тижнями знаходились там "під крилом" російського "Росатому". 

Програма технічного співробітництва МАГАТЕ підтримує держави-члени в розвитку та управлінні ядерними знаннями, - підтвердив факт навчання у РФ представник МАГАТЕ.

У виданні зазначають, що організація повинна була попіклуватися про те, щоб іранці не отримали ніяких знань про ядерну зброю під час навчання.

Нагадаємо, Гранти на власну справу цьогоріч отримають вже понад 5000 українців

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next