Україна вимагає, щоб місія ООН розслідувала вбивство полонених в Оленівці - Лубінець

Україна вимагає, щоб місія ООН розслідувала вбивство полонених в Оленівці - Лубінець

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці закликав Організацію об’єднаних націй відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених.

Про це Лубінець повідомляє у соцмережі.

За словами Лубінця, масове вбивство українських військовополонених в Оленівці є проявом слабкості російських загарбників та їхнього страху навіть перед «беззбройними українськими оборонцями».

На жаль, недостатня реакція міжнародних організацій та лідерів світу проявляє і їхню слабкість також, - наголосив він.

Омбудсмен підкреслив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Також на них поширювалася дія Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Одразу після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі, який нібито був здійснений із використанням HIMARS. Лубінець нагадав, що Україна звернулася до ООН та МКЧХ, як до гарантів домовленостей щодо захисників «Азовсталі», які утримувалися в Оленівці.

Домовленості передбачали, що їм збережуть життя та згодом обміняють. Обидві організації висловили готовність розслідувати масове вбивство полонених, - зауважив Лубінець.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш 3 серпня 2022 року заявив, що організація готує групу експертів для розслідування загибелі полонених в Оленівці. Через п’ять місяців він розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в Оленівці через відсутні гарантії безпеки.

За інформацією омбудсмена, Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям. На його думку, ще одним фактором, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, є те, що «із трьох осіб-іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом Росії».

Лубінець зазначив, що неодноразово намагався зустрітися з учасниками місії ООН і висловлював готовність особисто передати матеріали щодо вибуху в колонії, які є в України. Однак вони жодного разу не погодилася ознайомитися з ними.

Також він пропонував російській уповноваженій з прав людини спільно відвідати місце трагедії, на що отримав відмову.

25 липня 2023 року ООН зробило заяву, що теракт в Оленівці «не був спричинений ракетою HIMARS». Тобто це спростовує пропагандистські заяви російської сторони. Лубінець підкреслив, що на міжнародних зустрічах неодноразово підіймав і зараз продовжує підіймати тему теракту та важливості його розслідування.

Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу або була створена нова місія задля ретельного розслідування теракту в Оленівці, - заявив уповноважений з прав людини.

За його словами, злочин в Оленівці все ще залишається без покарання і кожен, хто причетний до здійснення теракту, повинен понести найсуворішу відповідальність. Україна робить все, щоб це сталося якнайшвидше.

Закликаю ООН та МКЧХ виконувати свій мандат та розслідувати теракт. Цей злочин не має терміну давності і його не вдасться «зам’яти»! Страшний біль по втраті наших героїв ніколи не вщухне. Світла пам’ять та вічна слава! Не забудемо і не пробачимо!, - заявив Лубінець.

Нагадаємо, Винищувачі F-16 навряд чи сильно змінять ситуацію на фронті, — WP

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next