Україна та Японія посилять співпрацю щодо відповідальності Росії за воєнні злочини

Україна та Японія посилять співпрацю щодо відповідальності Росії за воєнні злочини

Генеральний прокурор України Андрій Костін і міністр юстиції Японії Рюджі Коїдзумі домовилися про посилення співпраці, зокрема щодо відповідальності Росії за її воєнні злочини.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Генпрокурор і Коїдзумі відвідали місто Бучу Київської області, де вшанували памʼять загиблих під час російського вторгнення в місто. Міністр юстиції отримав можливість на власні очі побачити місця, де Росія вчиняла звірства проти цивільного населення регіону.

Також японська делегація оглянула хаб підтримки потерпілих і свідків у Бучі, де щоденно працюють прокурори, слідчі та представники Координаційного центру ОГП. Цей хаб забезпечує комплексний підхід у роботі з постраждалими як для відновлення справедливості, так і для розуміння індивідуальних потреб постраждалих і надання їм необхідної допомоги.

Принагідно Костін висловив вдячність народу й уряду Японії за незмінну підтримку України на її шляху до відновлення справедливості.

Він відзначив, зокрема, участь Японії в Координаційній групі з питань створення спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії, а також те, що країна підтримала запровадження санкцій з метою припинення незаконного експорту технологій до Росії.

Японія разом з нами в усіх наших напрацюваннях для притягнення Росії до відповідальності. І це дуже важливо, тому що це об'єднує цивілізований світ. І як країни-члена Великої Сімки її голос є чутним в цій групі країн, – зауважив генпрокурор.

Під час двосторонньої зустрічі українська та японська делегації обговорили ключові пріоритети співпраці у сфері правосуддя. Ідеться передусім про притягнення Росії до відповідальності за міжнародні злочини проти України, викорінення корупції та посилення співробітництва у сфері міжнародної правової допомоги.

Сторони розглянули, зокрема, можливість укладення угоди між урядами України та Японії щодо міжнародно-правової допомоги й можливої екстрадиції.

Безумовно, це тільки початок цього діалогу. Він передбачає, в тому числі участь інших міністерств та відомств, – зазначив Костін.

За його словами, це важливий крок до того, щоб країни могли оперативно обмінюватися інформацією для запобігання злочинам, які мають транснаціональний і транскордонний характер, зокрема незаконному постачанню технологій і предметів подвійного застосування.

Нагадаємо, ЗМІ: російські спецслужби можуть стежити за навчанням українських військових у Британії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next