Російські "тролі" намагаються налякати німців

Російські "тролі" намагаються налякати німців

Російська машина з дезінформації та пропаганди має на меті змусити іноземців, зокрема, німців, втратити впевненість у майбутньому, боятися його.

Про це повідомляє Tagesschau телеканалу ARD.

Мета одна: німці повинні якомога більше боятися майбутнього, - роблять висновок журналісти після вивчення внутрішніх документів афілійованого з Кремлем агентства «Агентства соціального проєктування» (SDA). Документи датовані серединою 2024 року.

Керує агентством Ілля Гамбашидзе, який вважається одним із найактивніших «інформаційних воїнів Москви». Західні спецслужби вважають, що його агентство працює від імені адміністрації президента Росії та безпосередньо на Володимира Путіна та його війну.

Гамбашидзе не веде цю війну на полі бою в Україні, скоріше він веде битву за уми. Його вважають своєрідним спадкоємцем колишнього наближеного до Путіна Євгена Пригожина, вбитого у 2023 році, та його «фабрик тролів, - йдеться у розслідуванні.

Агентство намагається впливати на громадську думку та політичні процеси в усьому світі, щоб підготувати на Заході ґрунт для споживання російського наративу і посилити існуючі соціальні конфлікти. Їх інструменти - підробки й брехня. Близько сотні «фахівців» мають працювати над декількома дезінформаційними кампаніями в різних країнах одночасно. Зокрема, за допомогою карикатур та інтернет-мемів, які спеціально передають фейкові новини та російські наративи, які потім поширюються ботами та фейковими акаунтами в соціальних мережах.

Гамбашидзе, вважають журналісти, відповідає за кампанію «Двійник» (Doppelgänger), у рамках якої авторитетні новинні сайти, як от Süddeutscher Zeitung і Spiegel, були точно відтворені з метою поширення дружніх до Росії наративів і фейків.

Основними цілями інформвійни є Німеччина, Франція, Ізраїль та Україна. Стосовно Німеччини метою є посіяти невпевненість, страх, посилити позиції радикальних партій, зменшити підтримку України, розсварити країну зі США тощо. SDA уважно стежить за протестними акціями в ФРН, визначає її болючі точки і вивчає, як може використати це у своїх пропагандистських кампаніях.

Поле битви - це голови населення планети Земля. Це поле битви залишиться за нами, - заявляє шеф SDA Гамбашидзе в промовідео, яке опинилося в руках журналістів. Експерти вважають відео аутентичним.

На початку вересня уряд США офіційно звинуватив SDA, серед іншого, у бажанні вплинути на вибори президента США. Міністерство юстиції США вилучило десятки вебсайтів, які можна було б приписати поточній російській кампанії з дезінформації «Двійник».

Згідно з Вікіпедією, Ілля Гамбашидзе народився в 1977 році в Києві.

Нагадаємо, До кінця року Україна отримає ще одну партію винищувачів F-16, — ЗМІ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next