Тропічна малярія у Львові

Тропічна малярія у Львові
Попри те, що Україні поширення малярії не загрожує, у нас все ж фіксують випадки цього захворювання. Кожного року у 2-3 пацієнтів діагностують таку недугу.

Попри те, що Україні поширення малярії не загрожує, у нас все ж фіксують випадки цього захворювання. Кожного року у 2-3 пацієнтів діагностують таку недугу. І цьогоріч у львівську інфекційну лікарню вже потрапив перший пацієнт, який тривалий час перебував в африканській країні.

Завідувач 7-го відділення Львівської інфекційної лікарні Володимир Кальчук зазначає: «До нас поступив пацієнт, який є мешканцем міста Дніпра. Він повернувся з Уганди, де перебував близько шести років з періодичними виїздами. Близько 04:00 ранку 6 липня о 18:00 він вже відчув недомагання. Він сам собі поставив швидкий тест. З’ясувалося, що це є підозра на малярію і він тут же розпочав лікування і звернувся до нас».

У чоловіка була висока температура, ломота в тілі та боліла голова. У лікарні йому підтвердили середню форму найнебезпечнішої для людини тропічної малярії.

Володимир Кальчук додає: «На щастя, пацієнт мав з собою препарат. Він розпочав лікування швидко і це значно полегшило перебіг захворювання».

Нагадаємо, що це інфекційне захворювання поширюється через укус зараженого комара. Вона потрапляє у клітини печінки, де починає розмножуватись. Після цього ця клітина руйнується і вивільняє паразитів, які, своєю чергою, вражають еритроцити і продовжують розповсюджуватись. Симптоми починають з’являтися після 1-4 тижнів.

«Це одне з найбільш небезпечних  захворювань. В середньому 500 мільйонів жителів землі уражені цим небезпечним захворюванням. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я від цього небезпечного захворювання приблизно 100 мільйонів людей помирає щорічно» , - зазначає заступник директора львівського обласного лабораторного центру Олег Когут.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко додає: «Загалом, за останні 20 років на Львівщині було понад 30 випадків захворювання на малярію. Всі вони завезені, тобто це люди, які перебували в ендемічних країнах, там їх вкусив комарик, а тут в них проявились симптоми захворювання».

Саме тому, вирушаючи в екзотичні подорожі, спочатку потрібно дізнатися, яка епідеміологічна ситуація є в певній країні.

Олег Когут наголошує: «Це їм повинні сказати туроператори, в яких вони будуть купувати білети. Ми пропонували туроператорам зустрітися і ми б їм розповіли більш детально про ситуацію і що робиться в світі, а також які є методи профілактики, але, на жаль, поки що розуміння ми не маємо. Надіємося, що ми з ними зустрінемося».

Наталія Тімко зазначає: «Є перелік країн де це захворювання є ендемічним, як в нас наприклад грип, ГРЗ, така кількість людей хворіє на малярію. Збудник малярії переноситься укусами комарів і для того, щоб людина, яка їде на відпочинок в одну з тих країн не захворіла, їй потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста або до сімейного лікаря за місцем проживання».

Малярія спостерігається більше ніж у дев’яноста країнах світу. В основному це Африка, Азія, Південна і Північна Америка.

Володимир Кальчук каже: «Приймається препарат за 10 днів до від’їзду, весь термін перебування і ще тривалий час після повернення з ендемічної країни».

Наталія Тімко додає: «Різноманітні репеленти. Це є мазі, спреї, одяг з довгим рукавом по можливості. Потрібно уникати укусів комарів».

Вакцини від малярії на сьогодні не існує, але є всі можливості лікування. Проте, якщо людина звернеться пізно, це може призвести до ускладнень, а в найгіршому випадку - до смерті. Тому, якщо ви повернулися з тропічної країни і у вас спостерігається висока температура, озноб і головні болі, негайно зверніться до лікаря. 

https://www.youtube.com/watch?v=8P9uFlfOvVIСлідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання
В Україні збираються запровадити неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань у новонародженої малечі.
Актуальна статистика про Covid-19: захворюваність йде на спад Актуальна статистика про Covid-19: захворюваність йде на спад
Від початку вакцинальної кампанії було щеплено 14 671 169 людей.
Львівський перинатальний центр тимчасово закриють
Там не прийматимуть вагітних і роділь до 25 січня згідно з наказом департаменту охорони здоров’я №917 від 10 грудня 2020 року «Про зміну порядку госпіталізації вагітних і роділь».Про це йдеться в оф
Loading...
Load next