У Львові онкохворі діти потребують "золотих донорів"

У Львові онкохворі діти потребують "золотих донорів"
Кожного року тисячям дітям в Україні діаностують рак. Після цього вони проходять нелегкий шлях до виздоровлення. Інтенсивні променеві та хіміотерапії, операції.

Кожного року тисячям дітям в Україні діаностують рак. Після цього вони проходять нелегкий шлях до виздоровлення. Інтенсивні променеві та хіміотерапії, операції. І все це може тривати від декількох місяців до декількох років.

Заступниця директора з медичної частини Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Олена Козлова зазначила: "Впродовж лікування ці діти потребують супровідної терапії, в тому числі замісної терапії препаратами крові. Це є вкрай необхідна річ, яка має бути у дітей під час усього лікування. Без цього немає успіху до лікування та одужання".

Така замісна терапія препаратами крові неможлива без донорів.

"На жаль, хімієтерапія є дуже токсичною, високоінтенсивною, тому руйнуються клітини крові. Кожна з них має свою функцію, зокрема тромбоцити, виконують функцію, щоб не розвинулася кровотеча", - додає вона.

Оскільки свої клітини крові дітки втрачають, без донорських тромбоцитів вони не зможуть пройти подальше лікування, а, отже, не здолають свою недугу. За кордоном людей, які жертвують своїми тромбоцитами називають «золотими донорами». У нас одним з таких став лікар-онколог Олег Дуда.

Ще навесні він долучився до бази донорів тромбоцитів, яку реалізовує благодійний фонд «Із янголом на плечі». І долучилися до цієї доброчинної місії близько 400 чоловіків.

Голова правління БФ «Із янголом на плечі» Ірина Плахтій розповідає: "Спостерігаючи за тими процесами, які відбуваються внаслідок лікування, ми бачили як батьки шукають донорів тромбоцитів. Дуже боляче було дивитися на батька або мати в той час, коли вони сидять біля дитини в процесі хімієтерапії, йдуть в центр крові, шукають в фейсбуці донорів тромбоцитів".

Стати такими донорами можуть лише здорові чоловіки. Їхня кров зможе допомогти лише тоді, коли група та резус фактор підійде хворій дитинці.

"Дитинка під час лікування може отримувати понад 30 вливань, а донор не завжди може підійти: бували такі випадки, коли приходило 10 осіб, а підходило тільки 2 людей для такої процедури", - додає вона.

Олена Козлова пояснює: "Донор має бути готовим завжди бути поряд, в контакті з мамою, медиками".

Тромбоцити живуть лише до 7 днів. А тому заготувати наперед кров неможливо. І як тільки дитинка починає приймати хімієтерапію, лікарі одразу ж попереджають донорів, що скоро знадобиться їхня кров.

Перед тим, як здати тромбоцити, донорів повністю обстежують. А щодо самої процедури, то вона для людини не шкідлива. Тромбоцити в крові донора повністю відновляться протягом тижня.

"Донорство тромбоцитів - це спеціальний апарат і одноразова система, яка набирає кров, відсепаровує тромбоцити – плазму тощо, і повертається. І це в об’ємі 450 грамів. Процедура триває приблизно годину і не є нешкідливою для здоров'я донора", - каже Олег Дуда, заступник директора з хірургічної роботи Львівського обласного онкологічного центру.

Під час пандемії коронавірусу кількість донорів значно зменшилась, а тому лікарі закликають не боятись здавати кров. Усю процедуру виконують у Львівському обласному центрі крові, де працівники безпечно і для себе, і для донора зроблять усе необхідне. Не забувайте, що у вас є можливість врятувати життя хворій дитинці ставши «золотим донором».

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
В Україні за добу виявили 14 634 нових випадків коронавірусу В Україні за добу виявили 14 634 нових випадків коронавірусу
За добу 24 жовтня 2021 року в Україні зафіксовано 14 634 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.
В Україні хочуть зменшити кількість хворих на коронавірус серед груп ризику
«Пріоритетні години» для пенсіонерів.Для цього було встановлено, що під час карантину між 10 і 12 годинами першочергово обслуговуватимуть людей літнього віку.
Loading...
Load next