З 6 грудня в Україні скоротиться термін дії жовтих COVID-сертифікатів: нові правила карантину

З 6 грудня в Україні скоротиться термін дії жовтих COVID-сертифікатів: нові правила карантину
У жовтій зоні зараз перебувають Кіровоградська, Тернопільська, Харківська та Чернівецька області, в помаранчевій — Закарпатська та Полтавська області.

З понеділка, 6 грудня, термін дії жовтих COVID-сертифікатів скоротиться до 30 днів. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич під час брифінгу, який транслювали у Facebook МОЗ.

Зазначимо, що наразі термін дії жовтих COVID-сертифікатів складає 120 днів, з понеділка він буде складати 30, тобто після цього сертифікат не буде діяти. За інформацією МОЗ, у застосунку "Дія" згенерували понад 1,2 млн жовтих COVID-сертифікатів.

Ми спостерігаємо появу тенденції, коли люди, отримавши першу дозу, що не звернулися вчасно по другу. Це означає, що людина не має ефективного захисту від хвороби та її наслідків, — пояснила Карчевич таке рішення.

Додамо, що жовтий сертифікат можна отримати після першої дози вакцини від COVID-19. Якщо буде пройдено повний курс імунізації, то в Україні можна отримати зелений сертифікат, який діє 365 днів.

Варто зауважити, що з 6 грудня почнуть діяти нові правила карантину, які стосуватимуться жовтої зони:

  • відвідувати громадські заклади у жовтій зоні зможуть лише люди зі щонайменше одним щепленням та жовтим сертифікатом чи довідкою, які підтверджують вакцинацію. Це також стосується працівників громадських закладів (зокрема ресторанів, готелів та спортзалів);
  • для відвідування громадських закладів також можна використати негативний тест на COVID-19 (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання.

Зауважимо, що у червоній зоні карантину для роботи і відвідування громадських закладів підходить лише документ про повний курс вакцинації, негативний тест або сертифікат про одужання.

Також у жовтій зоні без вакцинації щонайменше першою дозою з 6 грудня будуть заборонені:

  • проведення масових заходів, за виключенням атестації здобувачів освіти;
  • робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • робота закладів громадського харчування, ресторанів і кафе, окрім замовлень навинос та доставки;
  • робота спортзалів, басейнів;
  • діяльність закладів із розміщення, окрім готелів, санаторних і соціальних закладів;
  • міжобласні та міжнародні перевезення;
  • робота закладів освіти, в яких вакциновано принаймні однією дозою менш як 100% співробітників.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19 За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Ще одне щеплення: ВООЗ схвалила екстрене застосування вакцини від коронавірусу Ще одне щеплення: ВООЗ схвалила екстрене застосування вакцини від коронавірусу
За інформацією МОЗ, понад 13 млн людей в Україні отримали дві дози вакцини проти COVID-19 та завершили курс щеплення.
Україна підписала договір із Pfizer про купівлю ліків проти коронавірусу — МОЗ Україна підписала договір із Pfizer про купівлю ліків проти коронавірусу — МОЗ
Міністерство охорони здоров'я підписало договір із фармкомпанією Pfizer на купівлю ліків проти коронавірусу Paxlovid.
Loading...
Load next