12 найцікавіших фактів про Єлизавету ІІ

12 найцікавіших фактів про Єлизавету ІІ

У віці 96 років померла королева Єлизавета II. Ми зібрали для вас цікаві факти, які ви до цього, можливо, й не знали.

Вона — перша жінка з королівської сім'ї, яка служила в армії

Королева приєдналася до допоміжної територіальної служби (жіночий підрозділ британської армії під час Другої світової війни) в 1945 році, ставши першою жінкою-членом королівської сім'ї, що надійшла на військову службу на постійній основі. Бувши субалтерном, вона навчилася водити та обслуговувати транспортні засоби.

Фото: Imperial War Museum

Вона накопичила продуктові талони, щоб купити весільну сукню

Нам всім варто повчитися ощадливості у Єлизавети. Згідно з British Heritage, королева купила матеріал для свого весільного плаття, використовуючи продуктові талони часів Другої світової війни. Прості громадяни також надсилали купони королеві, але палац повернув кожен з них.

Фото з відкритих джерел

Їй не були потрібні права водія

Хоча Єлизавета вміла водити навіть вантажівки, королева — єдина людина в країні, якій не були потрібні права. З іншого боку, хто ризикне зупинити та перевірити їх у монарха?

Фото з відкритих джерел

Її першого коня звали Пеггі, а першу собаку — Золотий орел

Свого першого коня, шетландського поні на прізвисько Пеггі, королеві подарував її дідусь король Георг V, і з того часу вона не уявляє свого життя без коней.

RoyalFamily в Twitter

Ну а першу собаку Єлизавета отримала від батька Георга VI у віці семи років. Забавне вухате щеня коргі за паспортом іменувався Розавел Золотий Орел (Rozavel Golden Eagle). Домашні ж звали його Дьюкі ("Герцог").

Всього у неї було 30 коргі

Ми знали, що королева — велика шанувальниця коргі, але що у неї їх було понад 30 — цікаво! Роджер Магфорд, колишній дресувальник коргі королеви розповідав виданню Country Living, що Її Величність — фантастичний дресирувальник собак.

Коли я відвідав її, у неї було дев'ять собак, і вони були неймовірно добре керованими та слухняними, — розповідав Роджер.

Весь персонал суворо стежить за собаками, а королева стежила за персоналом. Одного разу вона знизила на посаді лакея за те, що він додавав віскі та джин в їжу собак (як він пізніше зізнався, щоб розважити співробітників палацу).

Фото з відкритих джерел

Її сумочка працювала для зв'язку з охороною

Сумки королеви — не просто аксесуар. Наближені до Єлизавети говорили, що вона відіграє особливу роль під час заходів і візитів. Вважається, що якщо королева ставить сумку на стіл, вона бажає покинути захід через п'ять хвилин. Якщо аксесуар виявляється на підлозі — це майже сигнал лиха. Єлизаветі відверто не подобалось бесіда і вона бажала закінчити її негайно.

Фото з відкритих джерел

Принц Джордж називав її "Ган-Ган"

Дуже миле прізвисько, яке дозволено тільки правнуку Єлизавети. Коли Джорджу було два роки, він не міг вимовити належне звернення і називав королеву просто "Ган-Ган". Єлизавета обожнювала правнука — кажуть, вона завжди залишала невеликий подарунок для нього.

Її тіара зламалася в день весілля

Перед церемонією, коли перукар прикріплював фату, з нею сталося жахливе — діамантова тіара матері Єлизавети тріснула навпіл. Залишалося дві години до весілля, так що палацу довелося відправляти прикраса ювелірам у супроводі поліцейських. У підсумку тіару благополучно повернули вчасно в цілості й схоронності.

Фото з відкритих джерел

Вона їздила на метро

Вперше королева скористалася лондонським метро в травні 1939 року в супроводі сестри Маргарет і вищезгаданої гувернантки. З того часу Єлизавета неодноразово бувала в підземці на відкриттях нових ліній.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next