NASA вдалось переробити 98% усієї сечі та поту астронавтів

NASA вдалось переробити 98% усієї сечі та поту астронавтів

Астронавтам на борту Міжнародної космічної станції вперше вдалося домогтися такого прориву у відновленні води.

Рециркуляція води є важливою віхою для низькоорбітальних космічних місій, які спрямовані на забезпечення основних потреб астронавтів без додаткових місій, спрямованих на поповнення запасів. Це включає перероблення і регенерацію таких речей, як їжа, вода і повітря, пише Space.

На Міжнародній космічній станції (МКС) кожному члену екіпажу потрібно близько 3,7 літра води щодня для пиття, приготування їжі та гігієни, наприклад, чищення зубів. Дослідники NASA дійшли висновку, що з погляду води ідеальним було б відновлення 98% вихідної води, яку екіпажі беруть із собою у космос на початку тривалих місій.

За словами члена команди Космічного центру Джонсона, яка управляє системами життєзабезпечення на МКС Крістофера Брауна, їм вдалося зробити важливий крок уперед в еволюції систем життєзабезпечення — фактично астронавти втратять лише 2% взятої на МКС води, водночас 98%, що залишилися, продовжать циркулювати. За словами Брауна, те, що інженерам вдалося досягти такого результату — "досить круте досягнення".

Фактично інженерам вдалося досягти піку утилізації сечі та поту астронавтів. Етап відновлення води був досягнутий Системою контролю довкілля та життєзабезпечення (ECLSS) під час демонстрації вдосконаленого вузла процесора сечі (UPA) — він витягує воду з сечі шляхом вакуумної дистиляції. Зазначимо, що система складається з комбінації обладнання, зокрема системи рекуперації води (збирає стічні води) і вдосконалених осушувачів (вловлюють вологу з повітря МКС унаслідок дихання і поту екіпажу). Далі зібрана вода прямує у вузол обробки води (WPA), який зрештою і виробляє питну воду.

Інженери зазначають, що UPA переганяє сечу, проте в результаті цього процесу утворюється побічний продукт — розсіл, який все ще містить деяку кількість води. В оновлений вузол процесора розсолу і було додано додатковий вузол, який і збирає воду з решти стічних вод. Таким чином інженерам NASA вдалося досягти дивовижного результату — відновлення 98% вихідної води.

За словами менеджерки з водних підсистем ECLSS Джилл Вільямсон, раніше їм з колегами вдавалося досягти лише результату у 93-94%. Тепер же їм вдалося продемонструвати, що вони можуть досягти повного вилучення води, використовуючи процесор розсолу.

Нагадаємо, У Херсоні рівень води повернувся в межі русла Дніпра

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next