Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію у США

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію у США

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську пустельну дослідницьку станцію в пустелі Сан-Рафаель, що у штаті Юта, США.

Про це повідомляє «Голос Америки». 

На цій станції від початку 2000-х проводять геологічні та соціальні дослідження, симулюючи можливе життя астронавтів на поверхні Марса.

Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі близька до геології Марса, наскільки це можливо, — заявив український інженер.

За словами Якимова, "ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів. Вони живуть у спеціальних модулях, харчуються овочами і фруктами з «марсіанської» теплиці, а назовні виходять лише у скафандрах".

Українець також брав участь у кількох таких експедиціях. На його думку, найважче в ізоляції впоратися з нудьгою. За 20 років було проведено багато досліджень щодо взаємодії людей у таких умовах. За результатами найновіших, найкращий екіпаж, який полетить на Марс, має складатися лише з жінок.

Такі дослідження, які проводять ще з середини минулого століття, зазвичай вказують на те, що проти чоловіків жінки споживають менше ресурсу — повітря, води, їжі, яких обмаль у космосі.

Політ на Марс є далекою перспективою, каже український інженер. Водночас він упевнений, що дослідження станції можуть стати корисними й на Землі.

Наприклад, дослідження з вирощування їжі, якихось рослин, яке можна зробити ефективним і дешевим. Їжа може стати доступнішою для багатьох регіонів на Землі, які зараз потерпають від нестачі ресурсів, — додав Якимов.

Дослідницьку станцію створила громадська організація «Марсіанське товариство», яку фінансують різні донори. Серед них — мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск. Якимов зауважив, що наразі Маск створює транспорт для того, щоб перевести людей із Землі на Марс. Однак треба «знайти когось», хто побудує там інфраструктуру для життя.

Нагадаємо, У Верховній Раді готують законопроєкт про позбавлення відстрочки від мобілізації частини українців

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next