Під час розкопок під Нотр-Дамом знайшли труну поета доби Відродження

Під час розкопок під Нотр-Дамом знайшли труну поета доби Відродження

Вчені Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції, які проводили розкопки упродовж останніх п'яти років після пожежі у Соборі Паризької Богоматері, в одній із трун ідентифікували тіло відомого французького поета доби Відродження Жоашена дю Белле.

Про це повідомили на пресконференції Інституту, передає France Info.

У Національному інституті заявили, що археологічні відкриття значно оновили наші знання про Нотр-Дам та історію острова Сіти. Вони документують 2000 років безперервної історії.

Анонім помер у віці від 30 до 40 років від хронічного туберкульозного менінгіту в XVI столітті, тобто у віці, який рідко зустрічається серед поховань важливих осіб у соборі, - розповів журналістам професор антропобіології Тулузького університету Ерік Крубезі.

Аналізи, проведені в Інституті судово-медичної експертизи у Тулузі, розповіли більше про цього невідомого чоловіка. Зокрема, він мав деформацію куприкової кістки, що вказує на те, що він багато їздив верхи, а розпиляний череп і перелом грудини свідчать про те, що він був підданий розтину перед бальзамуванням.

Дю Белле помер у Парижі в 1560 році у віці 37 років. Один із дядьків поета був кардиналом та колишнім єпископом Парижа, тому родина могла дозволити собі поховання в Нотр-Дам. Але у 1758 році під час пошукових робіт його труну не знайшли.

Два антропоморфні свинцеві саркофаги під Нотр-Дамом археологи виявили ще у 2022 році. Один з них мав епітафію та був швидко ідентифікований як саркофаг каноніка Антуана де Ла Порта. Але особистість другої людини досі залишалася загадкою.

Жоашен дю Белле народився в Анжу близько 1522 року, був одним із засновників Плеяди - групи поетів та літературного руху. Серед українських митців, які перекладали твори Жоашена дю Белле, такі корифеї, як Микола Зеров, Василь Мисик, Микола Терещенко та Дмитро Павличко.

Нагадаємо, Помер американський музикант і учасник гурту The Jackson 5 Тіто Джексон

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next