Отруйний бур’ян: де на Львівщині росте Борщівник Сосновського та як захиститися від опіків цієї рослини?

Отруйний бур’ян: де на Львівщині росте Борщівник Сосновського та як захиститися від опіків цієї рослини?
Здалеку ця рослина може здатися схожою на кріп, та її не те, що до борщового набору не додаси, а й стояти поряд може бути небезпечно.

Здалеку ця рослина може здатися схожою на кріп, та її не те, що до борщового набору не додаси, а й стояти поряд може бути небезпечно. Отруйний бур’ян завезли до України із Сибіру у 50-х роках минулого століття. У Сталіна на нього були грандіозні плани: вирощувати як кормову культуру для худоби. До того ж ця зелень потребувала мінімальних витрат, а за прогнозами мала б віддавати максимальну харчову цінність. Та сталося не як гадалося: тварини рослину не вподобали, тож радянська влада відійшла від свого задуму, а борщівник, натомість, стрімко почав розростатися.

Андрій Прокопів, директор ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка зазначає: «Рослина є дуже стійка в наших екологічних умовах, конкурує з місцевими видами рослин і легко поширюється насіння».

Борщівник Сосновського не лише витісняє інші рослини, а й опікає людське тіло своїм токсичним соком.

Андрій Прокопів, директор ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка додає: «В липневу-серпневу пору рослина є небезпечною, коли людина контактує. Передусім, це місця зрізу рослин, де з’являється сік  і якщо цей сік потрапляє на поверхню шкіри, викликає жахливі опіки».

Найменший контакт із цим бур’яном може викликати ось таку реакцію на вашому тілі. Спершу з’являються гіперемії, плями та почервоніння, а за певний проміжок часу починають утворюватися пухирці. Їх, до слова, в жодному разі не можна проколювати власноруч. Варто одразу звернутися по допомогу до фахівців. Вкрай обачними біля такого бур’яну слід бути і алергікам.

Дерматологиня Христина Решетняк наголошує: «В першу чергу якщо ви контактували з борщовиком, вам потрібно прикрити цю ділянку контакту якимось одягом або пов’язкою, найважливіше промити це місце водою і змити цей сік і найкраще, якщо це в домашніх умовах – мильним розчином».

Затяжним може бути і процес реабілітації, усе залежить від ступеня отриманого опіку, інколи загоєння може тривати і півтора року.

Дерматологиня Христина Решетняк додає: «Ускладненнями цього процесу може бути приєднання вторинної інфекції, а також можуть утворюватися шрами і пігментні плями, в залежності від глибини опіку».

Найдієвішим способом боротьби з борщівником наразі є скошування цієї культури. Це радять робити в травні, щонайменше двічі, але до такої роботи необхідно братися не голіруч, а в захисному одязі та гумових рукавицях. Добре пристосувався отруйник і на Львівщині, та повноцінно оголосити війну цій рослині в обласному департаменті екології наразі не можуть. Кажуть: поки борщівник на законодавчому рівні не прирівняють до карантинних рослин, не мають на його утилізацію ресурсу.

«У країнах Фінляндії, Німеччини діють підхід, а в нас такої можливості нема, тому що це є кормова культура, тому відповідного цільового фінансування, державної програми нема, а тому нема правових підстав», - Максим Василишин, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

Лише на Львівщині отруйний бур’ян поширений на площі близько 630 гектарів, чи не найбільше його у  Турківському районі.  Остерігайтеся  контакту із такою підступною рослиною, якщо вберегтися не вдалося – мінімум 48 годин уникайте потрапляння сонячного проміння на шкіру.

Авторка: Валерія Паненко

Читайте також
Кіберполіцейські викрили групу зловмисників, які викрадали облікові записи Кіберполіцейські викрили групу зловмисників, які викрадали облікові записи
Працівники кіберполіції викрили групу зловмисників, які підбирали паролі до електронних поштових скриньок та акаунтів в інстаграмі громадян України, а потім продавали їх шахраям
Безкоштовні одяг і взуття для переселенців у Львові (відео) Безкоштовні одяг і взуття для переселенців у Львові (відео)
Вимушено переміщені люди можуть отримати тут усе необхідне. Львів’ян можуть долучитися, поділившись речами, які не використовують.
На Львівщині викрили нелегальний продаж сигарет з Молдови та підробленого алкоголю (відео) На Львівщині викрили нелегальний продаж сигарет з Молдови та підробленого алкоголю (відео)
Під час перевірки прикордонники та поліцейські виявили 5 тис пачок тютюнових виробів з марками акцизного податку Республіки Молдова та понад 1 тис пачок без марок акцизного податку.
Loading...
Load next