Британія збудує перший у Європі завод з виробництва палива для АЕС нового покоління

Британія збудує перший у Європі завод з виробництва палива для АЕС нового покоління

Уряд Великої Британії інвестує майже 200 мільйонів фунтів ($251,14 млн) у будівництво першого в Європі заводу з виробництва високопробного низькозбагаченого урану (HALEU).

Про це повідомляє агенція Reuters. 

Зазначається, що HALEU – це паливо, яке буде необхідне для живлення наступного покоління ядерних енергетичних проєктів.

У рамках зусиль, спрямованих на досягнення кліматичних цілей та посилення енергетичної безпеки, Велика Британія прагне збільшити потужність своєї ядерної енергетики до 2050 року до 24 гігават, що еквівалентно приблизно чверті прогнозованого попиту на електроенергію, з приблизно 14 відсотків сьогодні.

Британський уряд сподівається побудувати нові сучасні реактори, яким може знадобитися паливо HALEU. В уряді Великої Британії також розраховують, що це відкриє можливості експортувати HALEU союзникам, які прагнуть зменшити залежність від російського ядерного палива.

Багато компаній, що розробляють сучасні ядерні реактори, покладаються на HALEU, але основною компанією, яка зараз продає комерційні партії палива, є TENEX, що входить до складу російської енергетичної компанії "Росатом".

Уряд Сполученого Королівства вже виділив компанії Urenco, що займається збагаченням урану, 196 мільйонів фунтів на будівництво заводу в графстві Чешир, що на північному заході Англії, який забезпечить близько 400 робочих місць.

Об'єкт буде готовий виробляти паливо до 2031 року для використання на внутрішньому ринку або для продажу на експорт.

Нагадаємо, Британія оголосила про видворення російського військового аташе

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next