З України до США намагалися незаконно вивезти старовинні ікони

З України до США намагалися незаконно вивезти старовинні ікони

Митна служба під час контролю міжнародних поштових відправлень виявила п’ять ікон кінця ХІХ — початку ХХ століття, які прямували за межі України — з Кропивницького до США.

Про це повідомила пресслужба Державної митної служби України.

Виявлені ікони митниця відправила на експертизу до Національного художнього музею України та до Національного музею історії України, щоб перевірити, чи належать святині до культурних цінностей. 

Як визначили фахівці музеїв, усі ікони мають культурну та історичну цінність. Одна з п’яти ікон, присвячена святому Миколаю Чудотворцю, датується початком ХХ століття та відноситься до Борисівської іконописної школи. Ікони цієї школи вважаються унікальними через оригінальність техніки, декору та іконографічному трактуванню.

Друга святиня — старообрядницький металевий образ святого пророка Іллі ХІХ ст., прикрашений блакитною емаллю. Ще одна ікона — Воскресіння Господнього — кінця ХІХ ст., виготовлена в техніці сріблення. 

Решта дві — ікони святого Архангела Михаїла кінця ХІХ — початку ХХ ст. та святого Іоанна воїна початку ХХ ст. — виготовлені в іконописно-ремісничих майстернях за встановленим зразком відповідно до іконографічних канонів в російській імперії.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи Міністерства культури України. Такі документи митники не отримали, тож ікони вилучили.

Нагадаємо, Сили оборони півдня знищили 31 одиницю зброї і техніки ворога

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна відкриє в США ще одне своє генконсульство Україна відкриє в США ще одне своє генконсульство
В американському штаті Техас у місті Г’юстон, Україна відкриє четверте за рахунком генеральне консульство у Сполучених Штатах.
Ракетний есмінець США Laboon прямує до Чорного моря Ракетний есмінець США Laboon прямує до Чорного моря
До Чорного моря прямує есмінець USS Laboon Військово-морського флоту США, який згодом візьме участь в операціях з підтримання безпеки разом із союзниками.
Митна служба відсторонила від роботи 39 працівників внаслідок запроваджених санкцій РНБО Митна служба відсторонила від роботи 39 працівників внаслідок запроваджених санкцій РНБО
Внаслідок прийнятого Радою національної безпеки та оборони других санкцій проти українських контрабандистів від виконання службових обов'язків Державна митна служба відсторонила ще 39 своїх працівників.
Load next