В Україну доставили понад 254 тисячі доз вакцини проти COVID-19

В Україну доставили понад 254 тисячі доз вакцини проти COVID-19

Понад 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 доставлено в Україну для безоплатних щеплень.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив 254 тисячі доз вакцини для дітей від п’яти років і дорослих в Україну, далі вона буде розподілена між усіма областями. Поставка відбулася за підтримки Глобального альянсу з вакцин та імунізації (Gavi), - йдеться у повідомленні.

Як зазначив заступник міністра головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, світова тенденція щодо COVID-19 свідчить, що вірус переходить до категорії сезонних захворювань, як грип.

Щороку люди стикатимуться з коронавірусом, який продовжить мутувати. Омікрон-специфічна вакцина, яку доставив ЮНІСЕФ, адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2, який циркулює у країні. Раніше ця вакцина використовувалася для проведення бустерних щеплень, та після змін рекомендацій (наказ МОЗ від 29 лютого 2024 року №346) дозволена для первинного курсу. Тобто українці, які не мають щеплень проти COVID-19, не завершили первинну вакцинацію, чи пацієнти, яким лікар рекомендує додаткове «бустерне щеплення», зможуть його зробити омікрон-специфічною вакциною. Вона буде доступна в усіх областях, — заявив Кузін.

Також, як зазначається, у доставленій партії є вакцини для дітей віком від 5 до 11 років, та для дорослих та підлітків віком від 12 років.

За даними МОЗ, з початку епідсезону в жовтні 2023 року на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіли понад 3,7 мільйона українців. За цей період зареєстровано 839 летальних випадків унаслідок ускладнень COVID-19. За перебігом захворювання штам «Омікрон» переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, старших за 60 років. Тому людям з групи ризику рекомендована вакцинація. Вона безоплатна, зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні.

В МОЗ нагадали, що щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безоплатними для всіх українців. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах. Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих приміщеннях для масових щеплень, з безпекових міркувань, була зупинена. Мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД — чинна.

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна дізнатись, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном: деталі

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
З 8 листопада почнуть усувати від роботи невакцинованих співробітників З 8 листопада почнуть усувати від роботи невакцинованих співробітників
Інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які з ним контактували. 
Вакцина проти COVID-19 Pfizer стане доступною для широкого загалу – МОЗ Вакцина проти COVID-19 Pfizer стане доступною для широкого загалу – МОЗ
У центрах масової вакцинації планують щеплювати антиковідною вакциною Pfizer.
МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до вакцинації МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до вакцинації
Раніше МОЗ оприлюднило роз'яснення щодо абсолютних постійних та тимчасових протипоказань до вакцинації проти COVID-19.
Load next