Псевдоволонтер ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень

Псевдоволонтер ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень

Зловмисник збирав гроші нібито на потреби ЗСУ під акаунтом, який відрізнявся від справжнього профілю благодійника всього однією зайвою крапкою в URL-адресі.

Про це повідомляє Нацполіція.

Правопорушнику повідомлено про підозру. Тепер він може провести за ґратами п’ять років подальшого життя. У поліцію звернулася 45-річна одеситка, яка втратила на війні рідну людину і вирішила фінансово підтримати наших військових через волонтерів, проте попала «на гачок» шахрая. 

Поліцейські встановили, що жінка знайшла в інтернеті сторінку, підроблену під акаунт відомого в країні благодійника, де розміщувалися пости про збір грошей нібито на придбання тепловізорів, медикаментів, автомобілів, шин, пального, дронів, антен, зарядних станцій, маскувальних сіток та інших речей, необхідних ЗСУ на передовій.

Псевдоволонтер у приватній переписці через мобільний месенджер надавав одеситці перелік речей, на які нібито збирав гроші, і вказував потрібну для їх придбання суму. Так, протягом двох тижнів введена в оману жінка перерахувала на вказані онлайн-рахунки трохи більше мільйона гривень, які той переводив у готівку та витрачав на власні потреби. Вона зрозуміла, що її ошукали, коли випадково побачила справжню сторінку благодійника, яка відрізнялася від фішингової лише однією крапкою в адресі, - розповіла старша слідча територіального підрозділу поліції Юлія Бондаренко.

Низкою оперативно-технічних та слідчих заходів поліцейські встановили особу зловмисника. Ним виявився 23-річний студент полтавського вишу. В орендованому молодиком помешканні у Києві і за його місцем мешкання у Полтавській області правоохоронці провели одночасно санкціоновані обшуки та вилучили речові докази щодо його протиправної діяльності, зокрема мобільний телефон із доступом до онлайн-карт банкінгу з прив’язкою до банківських рахунків, на які надходили чужі кошти. 

Слідчі повідомили фігуранту про підозру у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, зокрема вчиненому повторно, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілій (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 190) Кримінального кодексу України. За це правопорушення чинним законодавством передбачене покарання у вигляді штрафу від 68 тис до 136 тис грн. або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. 

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Слідство триває. Поліцейські перевіряють молодика на причетність до скоєння аналогічних злочинів.

Правоохоронці закликають громадян бути обачними у фінансових питаннях і перевіряти адреси сайтів, на які заходите з метою здійснення грошових переказів.

Нагадаємо, Майно ексміністра Табачника передали в управління державі

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Ваша держава вас цінує": Зеленський запровадив щорічну грошову премію для найкращих курсантів до Дня пам'яті Героїв Крут (фото) "Ваша держава вас цінує": Зеленський запровадив щорічну грошову премію для найкращих курсантів до Дня пам'яті Героїв Крут (фото)
За словами Глави держави, понад століття Герої Крут слугують прикладом та разом із сучасними захисниками й захисницями України надихають наступні покоління українських воїнів.
“Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео) “Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео)
Український політик та лідер забороненої в Росії організації "Братство" Дмитро Корчинський в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповів про свою політичну кар'єру та погляди, ставлення до президента-втікача Януковича і Зеленського, а також радикальне вирішення військового конфлікту з Росією, яке триває декілька століть.
Load next