Перевірка обленерго виявила продаж електрики бізнесу за цінами для населення - НКРЕКП

Перевірка обленерго виявила продаж електрики бізнесу за цінами для населення - НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виявила протиправний механізм, за яким постачальники універсальних послуг (ПУП) продавали електроенергію бізнесу за тарифами для побутових споживачів.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Зазначається, що НКРЕКП спільно із Службою безпеки України провели перевірки дотримання ліцензійних умов окремих ПУП (Львівенергозбут, Черкасиенергозбут, "Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія", Полтаваенергозбут) та операторів системи розподілу (Закарпаттяобленерго, Чернівціобленерго, Хмельницькобленерго, Житомиробленерго, "ДТЕК Київські електромережі", Львівобленерго).

Під час проведення зазначених перевірок документально зафіксовано та підтверджено факти постачання електричної енергії суб’єктам підприємницької діяльності за тарифами для населення, що носить системний характер, - заявив енергетичний регулятор.

Це призводить до нанесення шкоди АТ «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго», на яких покладено спеціальні обов’язки із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів (ПСО).

Зокрема, під час перевірки Чернівціобленерго здійснено вибірковий огляд адрес побутових споживачів з виїздом на місце. Встановлено, що за вказаними адресами знаходяться будівлі, які фактично використовуються для провадження підприємницької діяльності (басейни, готелі, складські приміщення з холодильниками, цехи з виготовлення поліуретанових виробів та переробки тирси, рибне господарство тощо). При цьому в паспорті точки розподілу електроенергії за відповідними адресами зазначено вид об’єкта житловий будинок або нежитлова будівля.

Наголошується, що електроенергія, яка використовується на об’єкті побутового споживача на непобутові потреби, зокрема для підприємницької, господарської та незалежної професійної діяльності, надання платних послуг, здійснення нотаріальної діяльності, діяльності дата-центрів, центрів обробки даних, діяльності зі створення віртуальних активів (майнінгу) тощо, обліковується окремо та оплачується за тарифами для непобутових споживачів.

Зараз НКРЕКП та СБУ продовжують перевірки з виявлення аналогічних фактів на територіях інших областей України.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон про нову систему вищої освіти: деталі

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Вже чотири мережі АЗС в Україні припинили продаж преміального пального Вже чотири мережі АЗС в Україні припинили продаж преміального пального
Ще дві мережі автозаправних станцій, а саме Klo і Socar припинили продаж преміального пального внаслідок прийнятого урядом рішення щодо запровадження державного регулювання цін на пальне.
Дві мережі АЗС в Україні припинили продаж дизпалива та бензину А-95 Дві мережі АЗС в Україні припинили продаж дизпалива та бензину А-95
Через постанову Кабінету міністрів дві українські мережі АЗС WOG та ОККО оголосили про зупинку реалізації певних видів преміального палива через держрегулювання цін. Загалом йдеться про понад 800 автозаправних комплексів, які розташовані на території усієї України.
У магазинах Львова та Дніпра продавали небезпечне печиво із канцерогенами (фото) У магазинах Львова та Дніпра продавали небезпечне печиво із канцерогенами (фото)
У супермаркеті АТБ у Дніпрі та львівському магазині "Форвард–КД" на вулиці Бузковій, 2 продавали небезпечне для здоров'я людини печиво, яке у своєму складі містить отруйні канцерогени, що сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань.
Load next