ВР попередньо ухвалила законопроєкт про боротьбу з електронним шахрайством та "кол-центрами"

ВР попередньо ухвалила законопроєкт про боротьбу з електронним шахрайством та "кол-центрами"

Верховна Рада України ухвалила законопроект, що встановлює кримінальну відповідальність за електронне та комунікаційне шахрайство, включаючи позбавлення волі на строк до 12 років за інтернет-шахрайство, вчинене у воєнний час.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10190 про боротьбу з кол-центрами. За основу – 267, - повідомив Железняк.

Згідно з законопроєктом, планується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 191-1 "Електронно-комунікаційне шахрайство". Це означає "протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій".

За інтернет шахрайство планується встановити відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо інтернет шахрайство було вчинено групою людей, то планується позбавляти волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 10 років. У воєнний час - позбавлення волі від 7 до 12 років.

Передбачається покарання і за створення шахрайської групи. За таке порушення для організатора буде передбачатися позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Для учасників шахрайської групи буде передбачатися позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

За пропонування до участі в шахрайській групі планується карати позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна, а у воєнний час - позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, Росія може мати до десяти ракетоносіїв в акваторії Чорного моря - Плетенчук

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Ошукали громадян на сотні мільйонів: СБУ викрила шахрайську схему у в'язницях ОРДЛО Ошукали громадян на сотні мільйонів: СБУ викрила шахрайську схему у в'язницях ОРДЛО
У ході спецоперації СБУ відслідковали весь ланцюг дзвінків із “кол-центрів вітчизняних банків”, які насправді здійснювали ув’язнені з ОРДЛО.
Load next