В Україні зменшилось будівництво житла: аналітика ринку нерухомості

В Україні зменшилось будівництво житла: аналітика ринку нерухомості

Минулорічні показники будівництва знизились по всій території України.

Про це свідчать дані Держстату за 2023 рік. Згідно з даними, площа житлових будівель, на які видано дозволи на будівництво, знизилася на 37% порівняно з 2022 роком. Це значне падіння свідчить про негативний вплив війни на ринок житла в Україні.

  • Багатоквартирні будинки: Обсяги нового будівництва багатоквартирних будинків скоротилися на 38,2%, до 4,03 млн кв. м.
  • Одноквартирні будинки: Натомість, будівництво одноквартирних будинків зросло на 26,5%, до 164,5 тис. кв. м.

Кількість квартир:

  • Зниження в 1,8 раза: Кількість заявлених на старті будівництва квартир у багатоквартирних будинках знизилася в 1,8 раза порівняно з 2022 роком.

Регіональні особливості:

  • Найбільше постраждали: Київ (-66%), Київська область (-67%), Львівська область (-14%), Хмельницька область (-5,3%).
  • Зростання: Івано-Франківська область (+2,3), Чернівецька область (+275,4%), Закарпатська область (+79,3%), Вінницька область (+77,4%).

Такі показники свідчать про серйозне падіння, якщо порівнювати з даними за 2022 року, коли починалася повномасштабна війна. Важливо, представлені Держстатом дані не враховують тимчасово окуповані території та зони ведення активних бойових дій. Ситуація на ринку житла динамічно змінюється, тому дані за 2023 рік можуть не повністю відображати поточну ситуацію.

Також, варто зазначити що, за даними компанії M4U, станом на осінь 2023 року у передмісті столиці кількість новобудов в активних стадіях будівництва більша, аніж у самій столиці. При цьому у жовтні минулого року середня вартість квадратного метру первинної нерухомості в Києві становить 61,8 тисяч гривень. Це на 2,2% більше, якщо порівнювати з 2022 роком. 

Загальний вплив на падіння обсягів будівництва житла можна розділити на ряд факторів:

  • Зниження купівельної спроможності: Війна негативно вплинула на доходи населення, що призвело до зменшення попиту на житло.
  • Ризики інвестування: В умовах війни інвестування в будівництво стає більш ризикованим, що стримує залучення коштів у цю сферу.
  • Зруйнування інфраструктури: Війна призвела до руйнування будівельних підприємств та інфраструктури, що ускладнює ведення будівельних робіт.

Попри загальну тенденцію зниження обсягів будівництва, розвиток ринку нерухомості продовжується, а зацікавленість у галузі має тенденцію до довоєнних показників. Про це розповіла керівниця відділу продажу LEV Development Іванна Іванків.

Інтерес до купівлі квартир сягає 70–80% свого довоєнного рівня. Після падіння на дві третини з початку вторгнення українці повертаються до ідеї придбання власної нерухомості, цікавляться пропозиціями на ринку, хоча безпосередньо на угоди виходять обережно. Частина покупців поки що витримують паузу і відкладають рішення про купівлю.

Загалом попит на житло відображає безпекову ситуацію.Нині покупці можуть відкладати купівлю через обстріли, страх пошкодження нерухомості, також впливають зміни у фінансуванні держпрограм та міграція українців закордон, - зазначає Іванна Іванків.

Відновлення ринку житла в Україні буде залежати від ходу війни та темпів економічного відновлення. Для стимулювання ринку житла держава може запровадити програми здешевлення іпотеки, субсидування будівництва та підтримки інвесторів. Падіння обсягів нового будівництва житла в Україні є серйозною проблемою, яка потребує комплексного вирішення. Відновлення ринку житла буде важливою складовою економічного відновлення країни після війни.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео) Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео)
Вперше в Україні девелоперська компанія співпрацює з арт-агенцією задля створення мистецької родзинки у житловому кварталі
Відпочинок в стилі WOW тепер можливий і в Україні Відпочинок в стилі WOW тепер можливий і в Україні
Чарівні фотографії, які відображають емоції - одна з найважливіших частин відпочинку. Сьогодні для багатьох із нас діє правило: немає фото - вважай не було відпочинку. Саме готель є однієї з головних “точок трансляцій” вражень про подорож, тому він повинен передбачати якомога більше локацій з WOW-ефектом.
У МВС анонсували інвентаризацію недобудов У МВС анонсували інвентаризацію недобудов
Сьогодні, 26 квітня, пройшло чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва.
Loading...
Load next