Поліціянт відкривав кримінальні справи «на замовлення» охочих уникнути мобілізації

Поліціянт відкривав кримінальні справи «на замовлення» охочих уникнути мобілізації

У Рівненській області затримали правоохоронця, який порушував нетяжкі кримінальні провадження для охочих уникнути мобілізації. Ті отримували умовне покарання та уникали призову на військову службу.

Про це повідомили в ДБР.

За даними слідства, правоохоронець відкривав кримінальне провадження, за яким «замовник» повністю розкаювався та визнавав вину. Злочин обирали не надто тяжкий, і з огляду на щиросерде розкаяння псевдозлочинці отримували по 1-2 роки умовного терміну.

Тому на час слідства, а також відбування покарання призов на військову службу не відбувався. Такий «пакет послуг» вартував орієнтовно 100 тисяч гривень.

Якщо ж «клієнт» уже перебував у розшуку призовників, виключення із системи додатково коштувало ще 6,5 тисячі гривень.

Як зазначає ДБР, правоохоронець співпрацював зі старостою однієї із сільрад, до повноважень якого входить видача повісток чоловікам призовного віку. Той знайомив охочих уникнути мобілізації із правоохоронцем, а за це отримував свою частку.

За даними слідчих, схема працювала з березня 2024 року. Наразі встановлено щонайменше 5 «успішних» угод. А 10 травня правоохоронця затримали «на гарячому» після одержання частини хабаря.

Йому повідомили про підозру в одержанні службовою особою неправомірної вигоди з використанням службового становища, за попередньою змовою групи осіб, поєднаному з вимаганням — ч. 3 ст. 368 КК України. За цією статтею йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суд обрав правоохоронцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Крім того, його відсторонили від служби на час проведення службового розслідування.

Наразі розв’язується питання щодо повідомлення про підозру посадовцю сільради та встановлюється повне коло людей, які могли бути причетними до злочину.

Нагадаємо, Парламент Естонії схвалив використання російських заморожених активів на користь України

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next