Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України

Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України

Польща пообіцяла Україні допомогти з поверненням чоловіків призовного віку: тисячі українців можуть переїхати в інші країни, щоб уникнути цього.

Про це повідомляє Forbes. 

Видання вказує, що набуття в Україні чинності нового закону про мобілізацію 18 травня та обіцянка Польщі допомогти Києву з поверненням чоловіків призовного віку, може мати значний негативний вплив на польську економіку. Це пояснюють тим, що тисячі громадян України, які проживають у Польщі, ймовірно, будуть змушені покинути свої робочі місця і піти до армії, або, для уникнення військової служби, намагатимуться виїхати з країни. 

Зазначається, що наразі у Польщі перебувають понад мільйон українських біженців. З них - 371 000 - це чоловіки призовного віку, які можуть підлягати обов'язковій військовій службі.

Тридцятирічний українець, який проживає у Варшаві, вважає, що ця ситуація може змусити деяких українців покинути Польщу, оскільки інші країни регіону, включно з Естонією та Німеччиною, виключили можливість повернення чоловіків.

Ті, хто не хоче бути мобілізованим, будуть шукати способи уникнути повернення в Україну за будь-яку ціну, навіть якщо це означає приєднання до тіньової економіки або переїзд з сім'єю в іншу країну. Польща може втратити частину своєї важливої робочої сили, - заявив чоловік.

Спеціаліст з легалізації працевлаштування Андрій Арканюк вважає, що раптового відтоку українців з Польщі не буде, втім, він уже бачить підвищений інтерес до переїзду в Німеччину, Іспанію або за межі ЄС. 

З огляду на те, що Київ і Варшава підписали угоду про спрощення виконання судових рішень - рішення про ухилення від мобілізації в Україні можуть бути успішно виконані в Польщі.

Якщо це станеться у великих масштабах, то може відбутися масовий виїзд громадян України призовного віку з Польщі, - каже він.

Нагадаємо, Російські військові відмовляються йти на штурм Харківської області - партизани

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next