Митники зупинили експорт деревини через новий підхід: Підприємці-експортери вимагають роз’яснень

Митники зупинили експорт деревини через новий підхід: Підприємці-експортери вимагають роз’яснень
Підприємці-експортери вимагають роз’яснень митних правил та прозорості у класифікації деревини

Деревообробник Тарас вже 15 років успішно експортує ліс до Європи, і весь цей час: ані митники, ані іноземці не мали на бізнесмена жодних нарікань. І раптом – буквально в один день -  весь товар опиняється на штраф майданчику. Підприємець шокований: товар у нього сертифікований, документи, як і зазвичай, в порядку, але чомусь тепер фіскальній службі вони вже не підходять.

Ми завжди відправляли товар, який в нас є по коду 4407 – це є пиломатеріали необрізні, сухі, дубові. Митниця зараз без рішення, без попередження зупинила машину, яка вже стоїть, порядка, 10 днів, - зазначає керівник деревообробного підприємства Тарас Мокрий.

Підприємець забив на сполох, адже кожен день простою – це величезні збитки для бізнесу та й партнери з Європи втрачають довіру. Тут бізнесмен і дізнався, що у своїй проблемі він не самотній, і заручниками нового трактування правил митницею стали практично усі деревообробники України.

Вони поступово частково затримувати: Житомир, Вінниця, Волинь, а потім долучилися на Львівську область. Не маючи ніякого обґрунтування: ні юридичного, ні висновків експертів на ці документи, в односторонньому порядку приймають таке рішення. Було звернення на Кабінет Міністрів Шмигалю, виконувачу обов’язки митного комітету. Просимо вплинути та розібратися в даній ситуації, - розповідає голова Асоціації деревообробників та заготівельників Львівщини Микола Когут.

У чому ж полягає казус? За законом ліс розділяють на такий, що можна експортувати, і такий, що під табу на вивіз за кордон. Усі деревообробники чітко знали – зелене світло митниця дає на необрізну дошку та садові кілки, а от на необроблені стовбури – тобто кругляк – діє сувора заборона. Але зараз фіскали масово гальмують вивіз саме того товару, який раніше вважали експортним.

Митниця односторонньо прийняла рішення без попередження. Звертався я за кордон, на рахунок тих самих кодів. За кордоном коди не змінились. Залишились ті самі, по яким ми відправляєм, - зазначає Тарас Мокрий.

Ми просто хочемо чесних правил гри. Не більше, не менше. Я дуже прошу, щоб було прийнято правильне рішення, щоб люди могли чесно і легально працювати і підтримувати наші Збройні сили, - розповів Микола Когут.

У митній службі пояснюють: код експортного товару - напряму залежить від його параметрів, а не від того: пиляли дерево на дошки чи ні. І ці правила виявляється, діють від початку літа минулого року, а вплинули на це судові прецеденти у Європі.

Нормативний документ, який регламентував і регламентує класифікацію цих товарів – це є постанова Кабінету міністрів 428. Вона від 12 року, але діяти почала, якщо не помиляюся, з 6 місяця 23 року. В ній зазначено, що при визначенні коду товару беруться до уваги регламенти ЄС і також рішення судів Європейського Союзу, - зазначає очільник управління митних платежів Львівщини Ігор Качмар.

Деревообробники України заскочені таким новим трактуванням «дошок та кілків». Вони запевняють, що жоден фіскал не попередив їх про нові правила гри, і через це вони понесли шалені збитки, а дехто, навіть, опинився на межі закриття. Така ситуація неабияк впливає на економіку держави, яка зараз добряче виснажена.

Я просто встану. Я зупиню фірму, тому що я не буду мати можливості відправити. Але  понесу втрати, що я закупив багато лісоматеріалів, - ділиться Тарас Мокрий.

Фіскали визнають те, що підприємці, дійсно опинилися в інформаційному вакуумі. Тож готові зустрітися з деревообробниками та обговорити проблему наживо. А зараз радять, довести свій товар до «розуму», аби його пропустили через кордон.

От таким шляхом: просто взяли колоди – порізали, вона не окорована, їде без жодних геометричних розмірів – ми експортуємо сировину. А, власне, додаткова обробка цих товарів та шліфування, дасть бізнесу експортувати цей товар без порушення законодавства, - каже Ігор Качмар.

Експерти та деревообробники абсолютно не згідні з таким підходом фіскалів щодо тлумачення кодів. Вони запевняють, що в Європейському Союзі немає таких вимог до деревини, тож додаткова обробка дошок та колод – це нонсенс та нелогічне рішення митників. Підприємці наполягають на відновленні експорту своїх товарів і закликають якнайшвидше пропустити усі затримані вантажівки.

Якщо це необрізна дошка – вона йде під кодом 4407, якщо оцеліндровані колоди – вона йде під 4404. Це є міжнародна кваліфікація і у всьому світі вона трактується так. Якщо, навіть, ми примемо рішення, що необразна дошка буде 4403-01, клієнт не зможе там розмитнити. Скаже, що це контрабанда, - підсумовує Микола Когут.

Непорозумінням між митниками та деревообробниками вже намагається скористатися росія. Відтак, пропонує Європі, замість українського, свій ліс. Тож чим швидше фіскальна служба та підприємці сядуть за стіл переговорів, тим більше користі вони принесуть економіці та іміджу нашої держави.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Меморандум з ДАНІЄЮ підписали у Львові: експорту українських продуктів бути Меморандум з ДАНІЄЮ підписали у Львові: експорту українських продуктів бути
У Експорту українських продуктів бути. У Львові відбулася найбільша від початку війни зустріч аграріїв-високопосадовців
На кордоні у Львівській області викрили контрабанду ліків на 10 мільйонів гривень (фото) На кордоні у Львівській області викрили контрабанду ліків на 10 мільйонів гривень (фото)
У пункті пропуску "Рава-Руська", що на Львівщині співробітники митниці виявили у 35-річного українця лікарські засоби на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.
ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото) ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото)
Передачу 5 бойових машин українському війську здійснено Державним підприємством «Львівський бронетанковий завод». Роботи перевиконали на 20 млн грн.
Load next