В Україні пропонують створити інститут реєстрованих партнерств

В Україні пропонують створити інститут реєстрованих партнерств

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про інститут реєстрованих партнерств для одностатевих та різностатевих пар. Повідомляє сайт ВР.

Основною метою законопроєкту є закріплення у законодавстві нового інституту реєстрованих партнерств. Для цього перед законопроєктом було поставлено декілька цілей, зокрема визначити правові та організаційні засади реєстрованих партнерств, правовий статус, особисті немайнові та майнові права і обов'язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства, - ідеться в пояснювальній записці.

Як повідомляється, законопроєкт, під № 9103, закріплює особисті немайнові права та обов'язки реєстрованих партнерів, зокрема права партнера у разі смерті чи зникнення безвісти іншого з реєстрованих партнерів, положення про правовий режим майна реєстрованих партнерів, визначає правила спадкування реєстрованими партнерами за законом і за заповітом, встановлює засади соціального захисту реєстрованих партнерів.

Також повідомляється, що відповідно до законопроєкту реєстрованим партнерством є зареєстрований у визначеному порядку добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов'язки, що корелює з визначенням сім'ї, відповідно до норм Сімейного кодексу України.

При цьому в законопроєкті уточнюється, що реєстроване партнерство не є шлюбом, а також те, що проживання осіб однією сім'єю не є реєстрованим партнерством, якщо відповідний союз не зареєстровано.

Після державної реєстрації, як пропонується, партнери набувають статусу близьких родичів, а саме члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом та чи ведуть спільно домашнє господарство.

Реєстрація партнерства проводиться після 10 днів з дня подання відповідної заяви, а розірвання - можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін (судом в порядку окремого провадження, при цьому заходів для примирення чи встановлення причин розірвання не проводиться), - зазначається в пояснювальній записці.

Проєктом також передбачені положення щодо можливості реєстрації партнерства за відсутності однієї осіб або поза межами органу реєстрації актів цивільного стану (до прикладу, коли особа є військовослужбовцем).

Законопроєкт також містить положення щодо договору реєстрованого партнерства та вимог щодо його укладення. Якщо в такому договорі не передбачене інше, то на майно, набуте реєстрованими партнерами за час перебування в партнерстві, поширюється режим спільної сумісної власності.

Проєктом передбачені положення для соціального захисту партнерів, вирішено питання у разі зникнення безвісти, чи смерті іншого з партнерів (в тому числі питання спадкування). Відповідні положення про конкретні права реєстрованих партнерів передбачені і у відповідних прикінцевих положеннях законопроєкту, що вносять зміни до більш ніж 40 законодавчих актів.

Закон не регулює питання батьківства реєстрованих партнерів.

Нагадаємо, що Кадиров може побоюватися, що втрачає прихильність путіна - ISW.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
У Мін’юсті пояснили як отримати паспорт старого зразка замість ID-картки
Відмовлятись від паспорта нового зразку можна лише через релігійні переконання
Українці зможуть скаржитися на порушення споживчих прав онлайн
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у тестовому режимі запустила чат-бот у Telegram. Тепер українці можуть поскаржитися на порушення їхніх прав у режимі онлайн.
Які країни відкриті для українських туристів
Міністерство закордонних справ України назвало нові напрямки. Зараз до списку 104 дозволених 104 країни додались 9 нових.
Loading...
Load next