Як львів'янам пройти безкоштовне тестування на СНІД?

Як львів'янам пройти безкоштовне тестування на СНІД?
Він – не завжди помітний, проте смертельний. СНІД – одна з найсучасніших проблем людства. Не з чуток про це захворювання знає Жанетта. Історія жінки вражає.

Він – не завжди помітний, проте смертельний. СНІД – одна з найсучасніших проблем людства. Не з чуток про це захворювання знає Жанетта. Історія жінки вражає. У 15 років вона пішла з дому та вперше спробувала наркотики, потім пов’язала своє життя із проституцією та злочинністю. Згодом почула страшний діагноз – СНІД.

"Я протягом багатьох років споживала наркотики, 10 років відсиділа в тюрмі. Я була зруйнована як особистість і як жінка. Не можу сказати в якому віці я інфікувалася, але однозначно цю хворобу викликав мій спосіб життя", - розповіла кореспондентці ПравдаТУТ Львів працівниця БО «100% життя» Жаннета Матвейко.

Перебуваючи на межі життя та смерті, коли у Жанну не вірили навіть лікарі, вона вирішила розпочати життя з чистого аркуша. Зараз жінка допомагає тим, хто зіштовхнувся з цим діагнозом. Оскільки лікування – це добровільне рішення інфікованого і деякі пацієнти від нього відмовляються, Жанна все ж наголошує на його необхідності.

"Тестуватися – це нормально, а знати про ВІЛ – не страшно. Сьогодні є доступні медичні препарати, які можна пити довічно, народжувати здорових дітей і нормально жити. Я з цим живу, приймаю терапію АРТ з 2010 року, вилікувала туберкульоз. Сьогодні я повноцінна, здорова жінка", - додала вона.

Процедура тестування – дуже проста і триває кілька хвилин. Результат можна дізнатися через 15 хвилин.

"Протягом цих 3 тижнів у стаціонарних відділеннях лікарні можна пройти тестування в умовах консультативної поліклініки, звернувшись до педіатра. Процедур безкоштовна, добровільна, а також конфіденційна. Іноді крапля крові може поставити діагноз або ж зняти дуже багато тривог", - наголошує завідувачка педіатричного відділення міської дитячої клінічної лікарні Світлана Никитюк.

Уже кілька років статистика захворювань на Львівщині є стабільно невтішною. Щорічно на облік стає близько 500 інфікованих пацієнтів, однак медики зазначають, що реальні показники значно вищі.

"На медичному обліку у Львівській області знаходиться 3123 пацієнти, хоча ми також володіємо і розрахунковими цифрами, тож припускаємо, що насправді таких людей з ВІЛ позитивним статусом у регіоні проживає 5, 5 тисяч. Ми розуміємо, що достатньо велика кількість людей, які мають ВІЛ позитивний статус навіть не знають про нього", - поділилася головна лікарка Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

СНІД – це захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини. Серед основних симптомів ВІЛу: слабкість, лихоманка, збільшення лімфовузлів та фарингіт. Також в інфікованих можуть з'являтися висипки, переважно на обличчі та тілі. Це інфекційне захворювання вірусного походження, вражає імунну систему людини й приводить до її повного руйнування.

Шляхи передачі: вертикальний – від матері до дитини, гематогенний – через кров і статевий.

Лікарі в один голос запевняють: запобігти хворобу – значно легше. Жити з цією недугою в наш час можливо, та, аби вберегти себе, варто дотримуватися порад медиків: не вживати наркотиків, уникати випадкових та незахищених статевих актів і використовувати лише стерилізовані інструменти, як у медичних установах, так і під час косметичних маніпуляцій.

https://www.youtube.com/watch?v=j4buI91sEno

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Лікарні Львівщини забезпечені киснем на 61%
Про це під час брифінгу повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров'я Ірина Шурпяк."Ми продовжуємо забезпечувати кисневу мережу області, проводимо роботи із розширення та збільшення
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19 За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Loading...
Load next