Кулеба назвав міністрам ЄС п'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України

Кулеба назвав міністрам ЄС п'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Кулеба висловив вдячність європейським партнерам за підтримку України, зокрема у відновленні пошкодженої російськими ударами енергетичної системи.

Він закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.

Російські ракетні та дронові удари знищили чи пошкодили значну частину генеруючих потужностей, теплової генерації, гідроелектростанцій, об'єктів системи передачі електроенергії, - заявив міністр.

Кулеба підкреслив, що Україна активно вживає цілу низку кроків для покращення ситуації в енергетичній системі.

Він назвав пʼять пріоритетних кроків для термінової допомоги українській енергосистемі і закликав європейських партнерів активізувати зусилля за цими напрямами роботи.

Наші зусилля зосереджені на п'яти напрямах. Перший - це посилення протиповітряної оборони. Другий - це швидкий ремонт та відновлення об'єктів генерації та розподілу. Третій - децентралізація енергосистеми, зокрема встановлення когенераційних установок. Четвертий - збільшення імпортних потужностей з ЄС із нинішніх 1,7 до 2,2 гВт. Пʼятий - залучення коштів та обладнання від партнерів, - зауважив очільник МЗС.

Кулеба нагадав, що найбільшою стратегічною перевагою Росії залишається її повітряний терор.

Він наголосив, що Росія щомісяця скидає від 3 тисяч 200 до 3 тисяч 500 керованих авіабомб на цивільних людей, військових і критичну інфраструктуру України.

Україна потребує спроможностей для знищення носіїв керованих авіабомб, зокрема російських бойових літаків на аеродромах і в небі. Далекобійні авіаудари та сучасна протиповітряна оборона є основою для припинення щоденного російського терору, - підкреслив міністр.

У цьому контексті глава МЗС наголосив на необхідності відкинути ірраціональні страхи щодо українських ударів по легітимних військових цілях на російській території, зокрема по місцях концентрації російських військ і техніки, військових аеродромах, складах озброєння та логістичних центрах.

Ці удари є повністю правомірними з точки зору міжнародного права і можуть реально пришвидшити завершення війни. Деякі рішення з цього приводу вже були ухвалені. Вони допомогли нам зірвати російський наступ на Харків. Нам потрібно зробити подальші кроки і розширити зону застосування, - зазначив міністр.

Глава МЗС привітав рішення союзників розпочати процес використання прибутків від активів РФ на користь України, зокрема закупівлі озброєння в українських виробників, та подякував Євросоюзу за 14-й пакет санкцій проти Росії.

Міністр наголосив, що союзники мають приділити особливу увагу контролю над виконанням санкційного режиму та експортного контролю компонентів, які Росія використовує у виробництві зброї.

Кулеба також нагадав про успішне проведення першого Саміту миру й повідомив, що Україна розпочинає серію підготовчих зустрічей на рівні міністрів і радників з національної безпеки перед другим Самітом миру.

Він наголосив: "Саме колективна сила, єдність та рішучість світу матиме вплив на Росію та забезпечить досягнення справедливого і тривалого миру для України".

Нагадаємо, Україна домовилася з власниками єврооблігацій щодо реструктуризації боргу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Очільники МЗС України, Грузії та Молдови відвідають Брюссель з офіційним візитом Очільники МЗС України, Грузії та Молдови відвідають Брюссель з офіційним візитом
Глави Міністерств закордонних справ України, Грузії та Молдови відвідають Брюссель зі спільним офіційним візитом 24 червня.
Loading...
Load next