Уряд затвердив новий стандарт профільної середньої освіти

Уряд затвердив новий стандарт профільної середньої освіти

Уряд затвердив новий Державний стандарт профільної середньої освіти, йдеться про 10–12 роки навчання. Міністерство освіти й науки обіцяє більше вибору для учнівства. 

Про це повідомило МОН.  

Зміни застосовуватимуть в академічних ліцеях, закладах професійно-технічної, фахової передвищої та спеціалізованої освіти. Навчатися за новим стандартом учні почнуть з 1 вересня 2027 року. Стандарт передбачає можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію: навчатися за академічним або професійним спрямуванням. 

Так, учні шкіл та студенти зможуть обирати профіль навчання, який пропонуватиме навчальні предмети/інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети/інтегровані курси поза профілем.

До впровадження відбуватиметься підготовка до реформи: затвердження типової освітньої програми й модельних навчальних програм різних інтегрованих курсів і навчальних предметів, пілотування, зміна мережі закладів освіти, зокрема створення ліцеїв тощо. Уже з 2025 року розпочнеться пілотування стандарту.

Основні зміни: 

  • Вибір профілю навчання, як-от: математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо. 
  • Години для вивчення навчальних предметів/інтегрованих курсів за вибором. Кількість цих годин зростає з кожним роком навчання.

У МОН зазначили, що кількість годин на обов’язкові навчальні предмети й інтегровані курси найбільша в 10 класі. Цей рік є адаптаційним. Його мета — визначитися з обраним профілем, можливо, по-новому поглянути на різні предмети. Після 10 класу учні академічних ліцеїв, якщо потрібно, зможуть змінити профіль навчання без будь-яких освітніх втрат.

Відомство пояснило, як це працюватиме: хлопець Ілля вчиться на мовно-літературному профілі в академічному ліцеї. Він отримав можливість обрати поглиблені курси — йому цікаві деякі математичні та природничі курси. Години для вибору поза профілем дали змогу реалізувати бажання. 

Щосеместру хлопець матиме по 4 курси/предмети в межах профілю. Це різноманітні мовно-літературні курси, як-от есеїстика, література певних періодів, ділова англійська мова тощо. Також щосеместру в Іллі буде по 4 курси/предмети поза профілем. Він зможе обрати природничі дисципліни, вивчати мистецтво чи спецкурси ІТ — залежно від того, які додаткові предмети й курси пропонуватиме заклад освіти.

Нагадаємо, РФ за два роки так і не допустила ООН на місце теракту в Оленівці

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next