Винищувачі F-16 навряд чи сильно змінять ситуацію на фронті, — WP

Винищувачі F-16 навряд чи сильно змінять ситуацію на фронті, — WP

Довгоочікувані винищувачі F-16, які мають прибути в Україну вже через кілька тижнів, навряд чи одразу змінять ситуацію на фронті, де Росія повільно просувається вперед.

Про це повідомляє видання The Washinghton Post з посланням на українських і західних посадовців.

Причина — недостатня кількість винищувачів і завелика кількість російської ППО, яка може їх збити.

Це означає, що перші F-16, швидше за все, будуть використані для посилення протиповітряної оборони України — для збивання повітряних цілей, таких як ракети, безпілотники та літаки — замість того, щоб завдавати ударів по наземних силах РФ, та іншим військовим цілям поблизу фронту, — зазначає видання.

За словами джерел видання, винищувачі, принаймні спочатку, навряд чи підлітатимуть надто близько до лінії фронту, тобто незрозуміло, чи зможуть стримати атаки російських літаків.

Кількість F-16, які Україна отримає цього року, не називають, але це буде не більше однієї ескадрильї, тобто близько 20 літаків. Окрім цього, лише шість пілотів, за прогнозами, завершать підготовку цього літа, оскільки програма має обмеження щодо кількості місць.

Очікувана обмежена роль літаків американського виробництва підкреслює поглиблення лінії розлому між Києвом і його західними прихильниками. Офіційні особи США давно заявляли, що F-16 навряд чи дадуть Україні вирішальну перевагу через потужну ППО Росії. Проте українські посадовці відповідають знайомим рефреном: F-16, як і іншу техніку, Захід поставив надто мало і надто пізно.

Аналітик Центру нової американської безпеки Бекка Вассер підкреслює, що Україна має нагальну потребу в західній зброї, проте буває, що коли ця зброя доставляється, потреба стає неактуальною.

Проте F-16 можуть задовольнити нагальні потреби, завдяки своїй подвійній ролі — збивати ворожі літаки та вражати наземні цілі.

Поки що західні країни, які поставляють Україні винищувачі, не розголошують жодних обмежень щодо їх використання. В інших випадках Україна обмежена у використанні західної зброї для завдання ударів по цілях у Росії.

За словами представника українського оборонного відомства, обмежена кількість інструкторів і навчальних центрів змушує Україну відправляти по одній групі пілотів і інженерно-технічного персоналу за раз.

Окрім цього, Україна не може дозволити собі відпустити велику кількість досвідчених пілотів на такий тривалий термін, оскільки вони потрібні для виконання бойових завдань.

Україні також не вистачає певного технічного обладнання та додаткової підготовки інженерів з обслуговування F-16.

Захист F-16 на землі також буде складним завданням, враховуючи, що всі українські аеродроми знаходяться в зоні досяжності російських ракет. Зокрема, нещодавно Росія завдала удару по кількох літаках, залишених на злітно-посадкових смугах.

Офіцер українського оборонного відомства заявив, що Київ не може будувати криті бетонні ангари для повного захисту літаків під час війни. Натомість Україна використовує засоби маскування та навіть паркує моделі літаків на аеродромах як приманку.

Високопоставлений український військовий заявив, що Росія готується до отримання Україною F-16. Наприкінці минулого року, за словами чиновника, Росія запустила кілька ракет з муляжами боєголовок із системи ППО С-400 з Джанкою в ​​окупованому Криму. Снаряди досягли українського міста Кременчук, розташованого на відстані понад 200 миль — таким чином Росія могла випробовувати дальність С-400 для збивання літаків.

Також WP наголошує, що F-16 є винищувачем старшого покоління порівняно з новішими, більш досконалими ВПС Росії. Головне управління розвідки України раніше повідомляло, що Росія має понад 200 винищувачів, що значно менше українського повітряного флоту.

Нагадаємо, В Україні відкриють лабораторію для визначення якості турнікетів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next