У Литві підтвердили продовження посвідок на проживання біженців до 2026 року

У Литві підтвердили продовження посвідок на проживання біженців до 2026 року

Литовський Департамент міграції підтвердив рішення, що нова тимчасова посвідка на проживання, яка видається українським біженцям на підставі тимчасового захисту, діятиме до 4 березня 2026 року.

Про це повідомляє Delfi.

Таке рішення ухвалене на підставі рішення Європейської Ради про продовження механізму тимчасового захисту українських біженців ще на рік та відповідної постанови литовського уряду. За останніми даними, на сьогодні цифровий тимчасовий дозвіл на проживання в Литві на підставі тимчасового захисту видано 44 921 українському біженцю, ‒ заявили у Департаменті.

Цей документ видано до вищезгаданої постанови уряду, тому він дійсний до 4 березня 2025 року. Отже, після закінчення зазначеного терміну громадяни України мають подбати про зміну документа.

Водночас головний радник Департаменту міграції Рокас Пукінскас розповів литовському мовнику LRT, що тим українським біженцям, які зараз прибувають до Литви, уже одразу видають посвідку на тимчасове проживання, дійсну до березня 2026-го року. Відповідно їм під кінець року вже нічого не треба буде робити.

Восени Департамент міграції поширить спеціальну інформацію з уточненнями щодо заміни посвідок, виданих раніше і дійсних до березня 2025 року.

Можливо, як і минулого року, громадянам України потрібно буде з'явитися до Департаменту фізично, - пояснив Пукінскас.

Ці цифрові документи надають українським біженцям, які залишили Україну внаслідок російського вторгнення, колективний захист і доступ до прав на житло, роботу, медичну допомогу, освіту тощо. За кілька останніх тижнів у середньому 50-60 новоприбулих українських біженців щодня реєструються у відділах обслуговування клієнтів Департаменту міграції.

Нагадаємо, В уряді розповіли, що працюють над економічним бронюванням

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next