Естонія звинуватила Росію у кібератаках на міністерства

Естонія звинуватила Росію у кібератаках на міністерства

Естонія виявила, що Москва стояла за серією кібератак, спрямованих на кілька естонських міністерств у листопаді 2020 року.

Про це повідомляє Euractive.

Таллінн звинуватив хакерів підрозділу 29155 військової розвідки Росії (ГРУ), які чотири роки тому атакували ІТ-сервіси естонських міністерств, включаючи МЗС, і отримали великий обсяг інформації, призначеної для внутрішнього використання. Як зазначається у повідомленні прокуратури, це перший випадок, коли Естонія звинуватила у кібератаці, спрямованій на державу, конкретного виконавця.

Прокуратура домагається арешту трьох офіцерів ГРУ, і вони перебувають у міжнародному розшуку на підставі ордера на арешт, виданого Харьюським повітовим судом, - йдеться в прес-релізі МЗС.

Встановленням причетних до кібератак займались 10 країн, повідомив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Зазначається, що розслідування «показало, що метою Росії було завдати шкоди національним комп'ютерним системам, отримати конфіденційну інформацію і завдати удару по безпеці», а атаки були «зловмисними і навмисними».

Я зазначило ERR, до рук ГУР потрапили десятки тисяч важливих документів естонських державних установ. Зокрема, хакери отримали доступ до комерційних таємниць деяких підприємств і дані про здоров'я тисяч жителів Естонії. Під найсильніший удар тієї кібератаки потрапило Міністерство економіки і комунікацій, там було вкрадено 360 гігабайт даних.

Проте за даними поліції, до державної таємниці доступ хакери не дістали.

Ці дані можуть бути використані для планування майбутніх розвідувальних операцій. Як у шпигунстві за людьми, так і в кібершпигунстві, - заявив генеральний директор Поліції безпеки Марго Паллосон.

Нагадаємо, Умєров у межах "Рамштайну" провів зустріч з міністрами оборони скандинавських та балтійських країн

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next