МОН видало рекомендації щодо інтегрованих курсів у школі

МОН видало рекомендації щодо інтегрованих курсів у школі

Міністерство освіти і науки опублікувало Інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2024-2025-му навчальному році.

Про це повідомляє МОН.

У документі є рекомендації для викладання у початкових класах, а також у 5–11 класах з предметів та інтегрованих курсів таких освітніх галузей: мовно-літературної, математичної, природничої, соціальної і здоровʼязбережувальної, громадянської та історичної, технологічної, інформатичної, мистецької, фізичної культури.

Додатково винесено рекомендації для викладання іноземних мов і «Захисту України».

Як зазначають у МОН, у рекомендаціях розʼяснено зміни до Типової освітньої програми для 5–9 класів. Наголошено, що заклад освіти може збільшувати мінімальну кількість годин, визначену типовим навчальним планом на навчальний предмет чи інтегрований курс.

У рекомендаціях до викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів мовно-літературної освітньої галузі наголошено, що вивчення текстів напам'ять не є обовʼязковим. Вимоги робити запис про результати перевірки вивчення учнями творів напам'ять із подальшим виставленням оцінок у журналі також немає.

Окрім того, індивідуальне оцінювання говоріння і читання рекомендовано проводити в межах поточного оцінювання учнівства. Для цих видів діяльності не потрібно відводити окремих уроків, визначати стовпець без дати на сторінці класного журналу.

У початковій освіті передбачено розширення соціокультурного компонента змісту питаннями енергоефективності й енергоетикету, відповідального споживання, зокрема в побуті.

Також у рекомендаціях наголошено, що 22 травня 2024 року сплив п’ятирічний перехідний період для чинного Українського правопису (постанова Кабінету міністрів від 22 травня 2019 року № 437). Тому в 2024-2025-му навчальному році школи мають обов’язково дотримуватися норм чинного Українського правопису.

Рекомендації доступні за посиланням.

Нагадаємо, Підручники з картою України без Криму: Лісовий прокоментував ситуацію

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
Вища освіта: скільки студентів працює за професією? Нові проєкти МОН, профорієнтація у школах Вища освіта: скільки студентів працює за професією? Нові проєкти МОН, профорієнтація у школах
Питання освіти в Україні дійсно болісне. Кількість поданих заяв абітурієнтів на «відомі» професії не зменшується, проблеми з кадрами збільшується.
Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року
МОН надіслало керівникам управлінь освіти та директорам шкіл листі-роз’яснення щодо початку нового навчального року. Зокрема, у ньому йдеться про особливості навчання під час карантину.
Loading...
Load next